nieuwscabaretprijzen

Claudia de Breij, Theo Nijland en Peter Pannekoek onder de genomineerden voor de cabaretprijzen 2019

De 11 nominaties voor de cabaretprijzen 2019 zijn zaterdagochtend bekendgemaakt op Radio 1. De jury werkt bij de Poelifinario-prijs voor beste voorstelling van het seizoen opnieuw met drie categorieën: entertainment, kleinkunst en engagement.

Claudia de Breij Beeld ANP
Claudia de BreijBeeld ANP

Wint cabaretier Claudia de Breij haar tweede Poelifinario? Wint zanger en liedschrijver Theo Nijland zijn eerste? Wint Peter Pannekoek de Neerlands Hoop voor grootste talent? Dat zijn enkele vragen die worden opgeroepen met de nominaties voor de cabaretprijzen Poelifinario en Neerlands Hoop 2019, die zaterdagochtend bekend werden gemaakt in het programma De Taalstaat van Frits Spits op NPO Radio 1.

Voor het tweede jaar werkt de cabaretjury van organisator VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) met drie categorieën bij de Poelifinario voor indrukwekkendste voorstelling van het afgelopen seizoen.

Bij de categorie ‘Entertainment’, voor shows die in hoofdzaak amuseren, zijn er twee nominaties: Lenette van Dongen met Paradijskleier en het duo Vrijdag en Sandifort (Remko Vrijdag en Martine Sandifort) met Voorlopig voor altijd. Ook bij de categorie ‘Kleinkunst’, voor voorstellingen die voor minimaal 50 procent uit liedjes bestaan, zijn er twee nominaties: Theo Nijland met En de rest is onzin en Peter van Rooijen met Liefde, dood en zwaartekracht.

Bij de categorie ‘Engagement’, voor voorstellingen gekenmerkt door persoonlijke en/of maatschappelijke betrokkenheid bij de samenleving, zijn er vier nominaties: Jan Beuving met Rotatie, Claudia de Breij met #NU, Pieter Derks met Voor wat het waard is en Louise Korthals met Alles is er.

Bij de Neerlands Hoop, de talentenprijs voor de cabaretier met het grootste toekomstperspectief, zijn er drie jonge cabaretiers genomineerd met hun eerste of tweede voorstelling: Anne Neuteboom met Kijk haar gaan, Peter Pannekoek met Later was alles beter en Alex Ploeg met Ultimatum.

Ontbrekende namen

Binnen het in 2018 ingevoerde systeem met de drie categorieën bij de Poelifinario mogen de theaterimpresariaten zelf beslissen welke van hun voorstellingen zij laten meedingen naar de cabaretprijzen. Hierdoor ontbreken namen als Micha Wertheim, Daniël Arends en Martijn Koning in de lijst, drie cabaretiers die afgelopen seizoen een zeer goed ontvangen voorstelling afleverden. Maar zij wensen niet beoordeeld te worden door de cabaretjury en bleven daarom buiten beschouwing.

De winnaars van de cabaretprijzen 2019 worden bekendgemaakt op maandag 30 september aanstaande, tijdens een feestelijke uitreiking in Theater Diligentia in Den Haag.

Meer over