Claudia de Breij brengt fantastisch cabaretprogramma

Claudia de Breij neemt revanche op haar vorige, nogal kabbelende programma. Hete Vrede is een fantastisch geslaagd cabaretprogramma, slim van inhoud, verzorgd in de presentatie en hilarisch van toonzetting

Van onze medewerker Merijn Henfling

Een ambitieus begin van een voorstelling waarin De Breij de tijdgeest probeert te duiden. Ze slaagt glansrijk: Hete Vrede is een fantastisch geslaagd cabaretprogramma, slim van inhoud, verzorgd in de presentatie en hilarisch van toonzetting.

De voorstelling is een revanche op haar vorige, nogal kabbelende show. De Breij speelt dat ze vanuit 2060 met haar kleinkind terugkijkt op de periode van na de Koude Oorlog: de Hete Vrede die sinds 11 september 2001 intrad. Ze vertelt over de kille wind die ging waaien, alle aanslagen en de klimaatverandering. Zelf zat ze in het verzet, als cabaretier die het dacht te weten. 'Maar oma, was je goed of fout?', vraagt haar kleinzoon.

Theaterpersoonlijkheid

De Breij is gegroeid als theaterpersoonlijkheid. Waar ze op tv wat hyper overkomt en zo haar best lijkt te doen om leuk te zijn, is ze in het theater losser en volkomen zeker van haar zaak. Bovendien doet ze niet leuk, ze is leuk. Ze wisselt harde grappen af met vileine speldenprikjes.

De opzet van de voorstelling geeft De Breij de mogelijkheid te reflecteren op actuele gebeurtenissen, maar ook te speculeren over wat komen gaat. Ze komt met originele, tegendraadse gedachtes over politici en over nuance in het debat. De balans is goed: het ene moment is ze bloedserieus in haar kritiek op Nederland als een land vol NSB’ers, het andere moment staat ze te swingen op de platen die bij haar eigen begrafenis gedraaid moeten worden.

Liedjes over de liefde

En tussendoor zingt ze liedjes over de liefde. Ook muzikaal heeft De Breij een ontwikkeling doorgemaakt. Haar stem klinkt voller en beheerster. Met het bloedmooie openingsnummer ‘Mag ik dan bij jou’ zet ze meteen de toon, een niveau dat ze de hele avond weet vast te houden. Petje af.

Hete Vrede van Claudia de Breij,
Regie: Genio de Groot.
Gezien: 30/1 Theater De Vest, Alkmaar
***** (5/5)

Claudia de Breij (ANP) Beeld
Claudia de Breij (ANP)
Meer over