Clarence Brown overleden

De Amerikaanse zanger-gitarist Clarence 'Gatemouth' Brown is zaterdag op 81-jarige leeftijd overleden. Hij overleed in zijn vroegere woonplaats Orange, Texas, waarheen hij uitweek nadat zijn huis in Slidell in de staat Louisiana door de orkaan Katrina was verwoest....

AP

Hoewel hij in de jaren '40 en '50 van de vorige eeuw bekend werd metbluesnummers als Okie Dokie Stomp en Ain't That Dandy, wilde Brown niet alsbluesmuzikant worden gezien. Hij was een muzikale duizendpoot, die behalvegitaar nog een stuk of vijf instrumenten bespeelde, waaronder viool, en netzo lief blues als country, jazz en cajun speelde. Zijn bijnaam had hij tedanken aan zijn donkere stemgeluid.

Browns carrière begon toen hij in 1947 door een clubeigenaar werdgevraagd in te vallen voor T-Bone Walker, die het podium ziek had verlaten.Hij kreeg het publiek direct in zijn greep met Gatemouth Boogie, een nummerdat hij naar eigen zeggen ter plekke verzon.

Brown werkte in de studio met artiesten als Eric Clapton, Ry Cooder enBonnie Raitt, maar van veel van zijn collega's had hij geen hoge pet op.Het spel van B.B. King was in zijn ogen eendimensionaal en Albert Collinsen Johnny Copeland beschouwde hij als imitators van T-Bone Walker. ColinWalter noemde Brown, over wie hij een biografie schrijft, een van de meestonderschatte gitaristen, musici en arrangeurs die hij kent.

Meer over