CIRCUIT

Fijne sponsers heeft de KNVB. KPN, naamgever van de PTT Telecompetitie en ING, hoofdsponsor van Oranje, zien met genoegen hoe de bewindvoerder van Sport 7 met grof geweld opkomt voor hun miljoeneninvestering in Sport 7....

Wat er ook gebeurt

Krijgt de bewindvoerder zijn zin, dan ontvangen aandeelhouders en crediteuren van de sportzender tweehonderd miljoen gulden van de voetbalbond en houden zij bovendien de bankgarantie van 180 miljoen gulden in eigen zak. Tussen zijn standpunt en dat van de KNVB gaapt dus een kloof van 380 miljoen. En dat terwijl de aandeelhouders zich tot nu toe als voetbalminnaars hebben geprofileerd. KPN als hoofdsponsor van de eredivisie, ING als moeder van Nationale Nederlanden, Philips als sponsor van PSV en kabelbedrijf Nuon dat op de shirts van Vitesse adverteert.

De KNVB heeft helemaal geen tweehonderd miljoen gulden. Hooguit kan deze op zijn beurt een schadeclaim indienen bij dwarsliggers Ajax en Feyenoord, gesponsord door concurrenten ABN Amro en Stad Rotterdam Verzekeringen. De bond weet de mega-claim in ieder geval niet gedekt door een verzekering. De reclameslogan 'Wat er ook gebeurt' van KNVB-sponsor Nationale Nederlanden heeft een grens.

Mysterie Het raadsel van de verdwenen voetbalkijker lijkt opgelost. Maandenlang braken omroepbazen zich het hoofd over het lot van de ongeveer miljoen Nederlanders die sinds de komst van Sport 7 hebben afgehaakt. Die stonden, zo blijkt nu, verbitterd in de videotheek een actiefilm uit te zoeken.

'Iedereen heeft gezocht, maar ik wist al die tijd waar ze zaten', aldus voorzitter Wim van Miltenburg van de Nederlandse Video Detaillisten Organisatie (NVDO). Het einde van Studio Sport om kwart voor zeven zondagavond en de programmatische chaos van Sport 7 verklaart volgens hem een landelijk hogere omzet in de videobranche op zondag. Van Miltenburg schat de gemiddelde omzetstijging bij alle ruim duizend videotheken in Nederland op 10 procent.

'Als RKC tegen Veendam speelde bij Sport 7 was ik blij', blikt de voorzitter tevreden terug. 'Maar mocht straks Studio Sport weer terugkomen op het vertrouwde tijdstip, dan zullen we weer moeten inleveren.'

Paniekpakket 'U spreekt met A2000' jubelt een onbekende vrouwenstem door de telefoon op een doordeweekse avond. 'Ik heb goed nieuws voor u als abonnee van het pluspakket. Er zijn nogal wat opzeggingen geweest na de verdwijning van Sport 7 en nu bellen wij iedere abonnee even om te voorkomen dat u zich als klant zorgen maakt over de inhoud van het pakket.'

Volgens de belster is er geen reden tot paniek. 'U krijgt niet alleen uw abonnementsgeld over de maand december terug, maar binnenkort krijgt u er vijf zenders bij, waaronder een sportzender. U wilt niet betalen voor Eurosport? Op de inhoud van het pakket kan ik niet ingaan. Maar u weet het, hè? Vijf nieuwe zenders komen eraan. Goedenavond.'

Comeback Kids Vanavond tijdens Het Kerstkado gaat het gebeuren: Mies keert terug op de buis. Mies Bouwman, de moeder aller presentatrices, maakt deel uit van een elftal bekende Nederlanders dat onder aanvoering van prinses Margriet leden zal werven voor Het Rode Kruis.

De terugkeer van la Bouwman is het voorlopige hoogtepunt van wat gerust een trend kan worden genoemd. Want welke oud-coryfeeën keerden en keren zoal niet terug?

Frank Masmeijer mocht opdraven bij Sport 7. Op een Amsterdams kanaal draait Chiel Montagne wederom op volle toeren. En volgens de bladen staat Judith Bos, samen met Barend Barendse ooit goed voor de presentatie van Spel zonder grenzen, in de startblokken met een nieuwe show.

Hoogste tijd kortom voor Ad Visser, Fred Oster, Dick Passchier, Willem Duys, Wibo van de Linde, Herman Emmink, Herman Stok, Ted de Braak, Sjef van Oekel, Eddy Becker, Loes Haasdijk, en Ad Langebent om de schmink weer eens uit de kast te halen.

Meer over