CIRCUIT

Commotie rond de kleurenfoto die De Telegraaf afgelopen woensdag plaatste van het autowrak van Maarten van Traa. De plaat, genomen van een meter of vijf, laat zien hoe de PvdA-politicus een infuus krijgt toegediend....

Van Traa

'Walgelijk. In geval van Diana zouden ze er voor gelyncht zijn', luidde het commentaar van Dieuwertje Blok in Ontbijt TV op woensdagochtend. De presentatrice vergat even dat de paparazzi rond Diana aanvankelijk als schuldigen werden aangemerkt, wat hun fotomateriaal besmet maakte.

Niettemin: eerder verloor De Telegraaf een proces tegen actrice Gerda Havertong toen die bekneld in haar auto werd gefotografeerd. In het geval van Van Traa hielden kranten als NRC Handelsblad en de Volkskrant het bij een portretfoto, terwijl het Algemeen Dagblad alleen het autowrak in zwart-wit liet zien. 'Wij waren het er over eens dat zo'n foto bij ons absoluut niet kan', aldus adjunct-hoofdredacteur Willem Vergeer van het AD, de belangrijkste concurrent van De Telegraaf. Die krant zelf houdt het bij 'geen commentaar'.

VN-Top 3

Een onaangename verrassing voor Carel Peeters, waarnemend hoofdredacteur van Vrij Nederland. In zijn weekblad zat deze week de financiële bijlage Top 3 ingeniet, een initiatief van zijn eigen uitgever De Weekbladpers. 'Voor je geld hoor je te werken - dat riep premier Kok onlangs nog. Onzin.'

Zo luidt de eerste zin, waarna 'ongegeneerd genieten' tot Top 3-trend van de jaren negentig wordt uitgeroepen. Die toon is bekend van een zakenblad als Quote, niet van VN.

'Na een paar regels durfde ik nauwelijks verder te lezen', bekent hoofdredacteur Peeters. Hij wist dat de bijlage zou komen, maar had niet van tevoren van de inhoud kennisgenomen. 'Je gaat ervan uit dat zoiets niet in de hoofden van mensen opkomt.' Die mensen zijn de ex-VN-redacteuren Marc Josten en Wouter Klootwijk. 'Ik denk dat de uitgever wat wil experimenteren', aldus Josten, die niet uitsluit dat Top 3 een vervolg krijgt. Dat zal dan niet bij Vrij Nederland zijn, zolang Peeters hoofdredacteur is. Een ingevoegde bijlage mag dan los van de redactie worden vervaardigd, maar moet wel in de geest van Vrij Nederland zijn. Voor Top 3 betekent dat, aldus Peeters: 'Deuren dicht.'

Blufpoker

Tegenslag voor Pieter Storms, de volhardende beschermheer van gedupeerde burgers. Zijn programma Breekijzer is van het scherm verdwenen na een conflict met SBS 6-baas Fons van Westerloo. Deze weigerde in te gaan op het dringende verzoek van Storms meer programma's af te nemen. Zo niet, dan zou hij Breekijzer aan Veronica verkopen. Die extra contracten had de presentator nodig om zijn eigen bedrijfje The Storms Factory, aan grote producenten als John de Mol of Harry de Winter (IDtv) te kunnen slijten.

Het liep anders: de overname ging niet door en Veronica toonde geen belangstelling voor Breekijzer. Wel mag Storms de datingshow De Hunkering van vriendje Theo van Gogh voor Veronica produceren, zij het samen met IDtv. Voor Breekijzer klopte Storms weer aan bij Van Westerloo. Hij was zelfs bereid veranderingen in het programma te accepteren. Storms en Van Westerloo zijn weer on speaking terms, maar dat ligt anders voor het SBS 6-personeel. Dat wil niets meer met Storms te maken hebben, omdat zijn omgangsvormen wat al te veel op die van Storms uit Breekijzer lijken.

Meer over