Cinema, altijd en overal

Online videotheken zijn al een tijd bezig met het vullen van een gat in de markt. Maar het aanbod is in de meeste gevallen even beperkt als in de videotheek om de hoek: actiefilms en de grote titels domineren; een zoektocht naar de kleine artfilm en documentaire is doorgaans vergeefs....

Filmhuis in je woonkamer

Filmhuis in je woonkamer
Cinemien Film & Video Distribution, Homescreen en ABC Distribution lanceerden begin juni de filmportal Cinemalink.tv. Het aanbod bestaat uit films uit de catalogus van Cinemien Film & Video Distribution, dat wil zeggen: arthousetitels, Italiaanse klassiekers, gay & lesbian en esoterische films.

Filmhuis in je woonkamer
In augustus kon elke zondagmiddag een andere film gratis worden bekeken op Cinemalink.tv; uitgebreide informatie over het aanbod, aanbiedingen en kijktips moeten de zoekende consument verder over de streep trekken. Niet meer afhankelijk van een beperkt filmaanbod, vaste tijden en locaties. Lekker thuis op je gemak een artfilm uitzoeken en bekijken wanneer jij dat wilt. Het filmhuis in je eigen huiskamer.

Filmhuis in je woonkamer
Er zijn producties te downloaden van auteurs als Michael Haneke, François Ozon, Federico Fellini, Luchino Visconti en Pier Paolo Pasolini. Klassiekers als César et Rosalie met Romy Schneider en succesnummers als Kaos, Fucking Åmål, Festen, Good Bye Lenin en Me and You and Everyone We Know. Die Fälscher (Stefan Ruzowitzky, 2007), onderscheiden met de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film, staat op Cinemalink.tv, net als de multicultikomedie Kebab Connection (Anno Saul, 2004) – in totaal meer dan 180 titels, en dat aantal groeit gestaag.

Filmhuis in je woonkamer
De films kunnen op Cinemalink.tv worden gekocht en gedownload voor 9,95 euro, of streaming worden bekeken voor 3,95 euro. De film kan dan gedurende 48 uur zo vaak worden bekeken als je wilt vanaf dezelfde Windows-computer.

Filmhuis in je woonkamer
Het Filmmuseum, een van de weinige andere onafhankelijke Nederlandse distributeurs naast Cinemien, participeert in een ander, uitermate ambitieus project. Samen met onder meer de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten, het Dutch Director’s Guild en het Netwerk Scenarioschrijvers wil het Filmmuseum de Nederlandse film ontsluiten. Alle speelfilms, korte (reclame)films, documentaires en animatiefilms die in Nederland zijn gemaakt, moeten digitaal beschikbaar komen voor het grote publiek, zowel voor thuisvertoning als voor de bioscoop. Om een idee te geven: alleen in de depots van het Filmmuseum ligt al ruim 62.000 kilometer film opgeslagen; circa 36.000 filmtitels.

Filmhuis in je woonkamer
Het initiatief is gemodelleerd naar Filmotech.com, een video on demand-site van de Spaanse rechtenorganisatie Egeda die Spaanse en Europese titels aanbiedt voor een lagere prijs dan de huurkosten van een dvd. Alleen in Spanje welteverstaan; vanuit andere landen is de site wel te bezoeken, maar is downloaden vooralsnog niet mogelijk.

Filmhuis in je woonkamer
Onder het motto ‘eerst conserveren dan digitaliseren’ is het Filmmuseum eind vorig jaar alvast begonnen met het selecteren van filmmateriaal dat voor conservering in aanmerking komt. Het betreft vooral naoorlogse Nederlandse producties, waaronder werk van filmmakers als Wim Verstappen, Philo Bregstein en Theo van Gogh. Ook wordt materiaal geselecteerd van onafhankelijke Nederlandse distributeurs als Centrafilm, uit bedrijfsarchieven en van filmproductiebedrijven zoals Toonder Studio’s.

Filmhuis in je woonkamer
Het Filmmuseum wil in de toekomst ook zijn eigen distributietitels een plek gaan geven op de portal, net als zijn korte experimentele films, die nu al te zien zijn op een aparte website.

Rambo is terug!

Rambo is terug!
Op de site van RTL (http://www.rtl.nl/films/rtlvideo/home/) kun je vanaf een paar euro op elk gewenst moment films en series online bekijken. Downloaden is niet mogelijk. Het aanbod bestaat vooral uit actie (zoals Rambo 4: ‘Rambo is terug!’), horror en erotiek, maar RTL biedt ook documentaires (zoals de documentaire Earth: ‘Adembenemend!’) en Nederlands product aan – van gouwe ouwe als Abel en Amsterdamned, tot meer recente films als 06/05 en de telefilm Bloedbroeders.

Rambo is terug!
Als je computer tenminste DRM-technologie ondersteunt, die het kopiëren en verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal tegengaat. De sites waarop legaal films kunnen worden bekeken zijn talrijk; de haken en ogen ook.

Rambo is terug!
De online videotheek van de publieke omroep, uitzendinggemist.nl, bevat series als All Stars, televisiedrama als De nieuwe Lola’s en welgeteld één Telefilm: Familie van Willem van de Sande Bakhuyzen. Drie jaar geleden zette de Publieke Omroep in de aanloop naar het Nederlands Film Festival wél een aantal Nederlandse films online. Zeven dagen lang, met toestemming van de producenten van de films.

Rambo is terug!
Veel producenten willen niet dat hun programma's online komen, omdat ze bang zijn voor illegaal kopiëren.

Grasduinen

Grasduinen
Online videotheken zijn er te over. Op de een moet je eerst een speciale player installeren, de ander werkt alleen op een pc. Op sommige sites dient de consument zich eerst te registreren, op andere kunnen films alleen streaming worden bekeken. Goed is een site als my-movie-download.com, hoewel je je daar ook eerst moet registreren. Voor 19,95 dollar, waarmee je dan kunt gaan grasduinen in het aanbod van meer dan drieduizend films. Of voor 29,95 met 10 dollar gratis, of voor 49,95 met 20 dollar gratis. Dat registreren gaat tamelijk eenvoudig, vervolgens kun je een recente arthousehit als Atonement bekijken (à 2,99 dollar), maar ook voor 1,99 dollar een film als On Deadly Ground met Steven Seagal. Die krijgt op my-movie-download.com overigens de recensie die hij verdient; deze site bevat sowieso veel gedegen informatie.

Grasduinen
Het mag dan flink zoeken zijn naar goede films, ze zijn er wel degelijk: DirectMovie.nl bijvoorbeeld biedt Alejandro Agresti’s Buenos Aires Vice Versa, direct te bekijken voor 2,99 euro. Ook Young Adam staat erop, met een mooie hoofdrol van Ewen McGregor, en voor Ed Wood-fans zijn er pareltjes als Plan 9 From Outer Space.

Grasduinen
Stervideotheekonline.nl heeft streaming video’s van Tim Burtons Sweeney Todd, Hany Abu-Assads Paradise Now en TBS van Pieter Kuijpers. Twee dagen te huur voor 3,99 euro – als je je tenminste (gratis) hebt laten registreren.

Meteen op het net

Meteen op het net
De eerste ‘avondvullende’ speelfilm die exclusief in de iTunes Store is uitgebracht is Purple Violets van Ed Burns. Voor 12,99 dollar, de prijs van een bioscoopkaartje. En alleen in de Amerikaane iTunes Store; vanuit Nederland is de film niet aan te schaffen.

Meteen op het net
In de Canadese en Engelse iTunes store zijn sinds enige tijd de films van 20th Century Fox, The Walt Disney Studios, Paramount Pictures, Warner Bros. Entertainment, Universal Studios Home Entertainment, Metro-Goldwyn-Mayer Studios, Sony Pictures Television International, Lionsgate en Maple Pictures te koop en te huur.

Meteen op het net
Het trendsettende bedrijf moet haast maken, want de concurrentie is groot. Op YouTube, met meer dan 100 miljoen gratis downloads per dag de populairste videosite ter wereld, komen nu ook steeds meer betaalde video- en filmproducties beschikbaar (op youtube.com/ytscreeningroom). En ook Google Video, de videodienst van ’s werelds populairste zoekmachine, de Google-concurrent Yahoo en Microsoft doen pogingen om downloaders aan zich te binden.

Meer over