Cicero keuze: week 27

Zomerboeken

'Ongeveer de helft van de chemische functies die in een banaan werkzaam zijn, komt overeen met de chemische functies die in jou plaatsvinden.' Dit is een van de opzienbarende vaststellingen in het grote boek van de gedreven reiziger Bill Bryson, die nu niets minder dan Een kleine geschiedenis van bijna alles op touw zet (Atlas; ¿ 24,90)

Een jaar lang mocht de Vlaamse journalist Filip Rogiers in zijn krant De Morgen reportages schrijven over plekken in België waar niets gebeurde. Het resultaat is een primeur, een journalistiek boek zonder nieuws. Buurtpatrouille - Hoe Vlaanderen aan een nieuwe eeuw begint (Meulenhoff/Maneau, ¿ 17,95) bevat fraai proza: 'Hoe dichter Jette geografisch Brussel-stad nadert, hoe bozer de inwoners.'

Modern klassiek: het mooie verhaal, over de liefde van de Turijnse secretaris Celzani voor gymnastieklerares juffrouwPedani, komt uit 1892, maar de vertaling (Anthonie Kee) is van 2004: Liefde en gymnastiek van Edmondo de Amicis (Bert Bakker; ¿ 15,-)

Caryl Phillips, opgegroeid in Leeds als enige zwarte in een blanke omgeving, schreef in zijn huidige woonplaats New York de roman Een verre kust (De Bezige Bij; ¿ 24, 50) over Dorothy die in een Engelse nieuwbouwwijk de Afrikaan Solomon als buurman krijgt. Voor De Arbeiderspers vertaalde Floor Borsboom een vroegere roman van Emmanuel Carrère, Op drift ¿ 16,95), waarin een Parijse architect nog iets gekker wordt dan de werkelijkheid al is. Miniaturen over lust en eten van Jim Crace werden door Ella Aertsen vertaald als De provisiekast van de duivel (De Geus; ¿ 14,90)

Richard en Petra houden van elkaar en proberen samen gelukkig te zijn. En eigenlijk lukt dat best aardig. Maar dan moet hoofdstuk 1 nog beginnen van Haye van der Heydens novelle Verwarring - avonturen van een metrosexueel (Contact; ¿ 14,90)

In Zuid-Limburg, net over de grens, heeft Chazia Mourali haar tweede huis. Daar droomt ze ervan, schrik niet, boeken te gaan schrijven. Henk Elsink daarentegen rommelt maar wat aan rondom zijn villa op Mallorca waar hij zes maanden per jaar woont. De journalist Gerhard Hormann inventariseerde opvattingen en ervaringen over Het tweede huis (Het Spectrum; ¿ 14,95)

Voor iedereen die de Italianen bemint maar niet begrijpt, schreeft correspondent Maarten Veeger de cultuurwijzer Een verleidelijk theater (Bert Bakker; ¿ 15,-). En in De toekomst van het koninkrijk buitt John Jansen van Galen zich over de dekolonisatie van de Nederlandse Antillen, inclusief de vraag of de Antillen een Nederlandse provincie moeten worden (Contact; ¿ 17,90).

Meer over