NieuwsVeilinghuis Christie's

Christie’s verleidt kopers met fraaie video’s

De New Yorkse veilingweek had een teleurstellende start voor Christie’s, maar het veilinghuis verwacht alsnog records te breken. Met hulp van aantrekkelijke video’s ‘in een universele taal’.

Een van de promovideo's  van Christie’s Beeld Christie’s
Een van de promovideo's van Christie’sBeeld Christie’s

Het is een drukke week in New York: opgeteld zou dezer dagen in de veilinghuizen voor wel 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro) aan kunst kunnen worden afgehamerd. Recordbedragen worden bijvoorbeeld verwacht voor een doek van Edward Hopper (dinsdagavond) en van David Hockney (donderdagavond), beide aangeboden bij Christie’s.

Eerst een disclaimer: het spektakelstuk van vorig jaar kan Christie’s in New York niet overtreffen. Toen werd het veilinghuis wereldnieuws, omdat het in een hedendaagsekunstveiling het schilderij Salvator Mundi (1490-1519) van Leonardo da Vinci had aangeboden. Het bleek een meesterzet: het werd afgehamerd voor ruim 450 miljoen dollar (inclusief veilingkosten), het hoogste veilingsbedrag ooit voor een schilderij betaald. Nieuwe eigenaar: het emiraat Abu Dhabi, dat het doek toevoegde aan de collectie van het Louvre Abu Dhabi.

Dat deze Da Vinci vorig jaar juist in die novemberweek werd aangeboden, was geen toeval. Met de veiling van moderne kunst in de ‘fall week’ zijn gigantische bedragen gemoeid; de superrijken van over de hele wereld bieden mee.

Om de buzz voor kunstwerken extra aan te jagen, maakt Christie’s video’s. Soms zijn dat mini-documentaires, maar steeds vaker zorgt het veilinghuis voor opvallende video’s die in zichzelf een kunstwerk lijken, of doen denken aan de trailer voor een spannende speelfilm.

In aanloop naar deze veilingweek heeft Christie’s negen nieuwe video's gemaakt. Zondagavond waren de verwachtingen hooggespannen, toen de veilingweek bij Christie’s aftrapte met impressionistische en moderne kunst. Een schilderij van Van Gogh kon wel eens ‘een nieuw record voor zijn Parijse periode’ opbrengen. In anderhalf uur werd er weliswaar voor 279 miljoen dollar afgehamerd, maar dat was minder dan verwacht en veel minder dan vorig jaar op de soortgelijke avondveiling (479 miljoen dollar).

Opvallend: de Van Gogh bleef onverkocht. Mogelijk speelt de handelsoorlog tussen de VS en China de markt parten. Om het doek van Van Gogh (Coin de jardin avec papillons, 1887) onder de aandacht te brengen, had het veilinghuis een verleidelijke video gemaakt. Een rode vlinder vliegt van het doek en fladdert door het oeuvre van Van Gogh en het 19de-eeuwse Parijs. De boodschap ligt er dik op: u kijkt naar een sleutelwerk. Toch bevat de video geen tekst of informatie.

Voor het korte filmpje dat de verkoop van Salvator Mundi aankondigde werd vorig jaar werd de Israëlische World Photo Award-winnaar Nadav Kander ingehuurd. Hij maakte een montage van vier minuten, waarin we kijken naar mensen die Da Vinci’s schilderij staan te bewonderen - wat getuige hun gezichtsuitdrukkingen een bijna goddelijke ervaring is.

Hoofd marketing van Christie’s Amy Wexler vertelt: ‘Toen we tien jaar geleden begonnen met video’s, ging het om het overbrengen van informatie. Maar de laatste jaren richten we ons op storytelling en creativiteit.’ Christie’s hoopt daarmee op sociale media de aandacht te vangen. Via platform WeChat onderhoudt Christie’s bijvoorbeeld dagelijks contact met 200.000 Chinese klanten. Bij belangrijke veilingen, zoals die van deze week, bieden er soms mensen van veertig verschillende nationaliteiten mee. Vandaar dat sommige video’s geen tekst bevatten: ‘De video’s spreken een universele taal, het maakt niet uit waar je je bevindt.’

Ook voor een schilderij van Hockney dat donderdagavond wordt geveild, maakte Christie’s een video. Het gaat om een van Hockneys iconische zwembadschilderijen: Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) uit 1972. De geraamde opbrengst is 80 miljoen dollar. Dat zou het hoogste veilingbedrag ooit zijn voor kunst van een nog levende kunstenaar. Momenteel is een Balloon Dog van Jeff Koons recordhouder, met 58 miljoen dollar (geveild bij Christie’s in november 2013).

De aantrekkelijke Hockney-video van Christie’s begint met een plons. Daarna worden videobeelden uit de documentaire A Bigger Splash (1975, Jack Hazan) afgewisseld met detailopnames van het schilderij. Tekst ontbreekt. De kijker wordt verleid, maar weet eigenlijk nog niks, behalve dat het lekker zwemmen is in een Hockney. Is dat iemand 80 miljoen dollar waard? Wexler: ‘Wie geïnteresseerd raakt, kan altijd verder zoeken naar informatie. Mensen die willen bieden, steken veel tijd in hun onlineonderzoek.’

Liefdesverdriet

Toen David Hockney (81) in 1972 het schilderij Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) maakte, ging hij gebukt onder liefdesverdriet. De man in het roze colbert die naast het zwembad staat is zijn ex-geliefde, Peter Schlesinger. Een eerdere versie van dezelfde voorstelling had Hockney vernietigd, omdat hij niet tevreden was. Aan dit doek werkte Hockney twee weken lang achttien uur per etmaal om het op tijd af te krijgen voor een tentoonstelling in New York. Het schilderij (213,5 x 305 cm) schijnt op de veiling van deze week te zijn gebracht door de Britse miljardair Joe Lewis.

Meer over