AlbumrecensieChopin: sonates 2 en 3

Chopin gedijt bij Van Pouckes trefzekere handen★★★★☆

Nicolas van Poucke, de jonge pianist wiens naam al stevig verankerd ligt in het vaderlandse concertwezen, heeft zijn tweede album gewijd aan Chopin. Opmerkenswaard is dat het niet op cd is uitgebracht, maar alleen op vinyl en als download. De kwaliteit van de opname is hoe dan ook van de bovenste plank.

Het aanzienlijke contrast tussen Chopins tweede en derde sonate wordt onder Van Pouckes trefzekere handen nog verder aangescherpt. Met de op de spits gedreven dynamiek in de eerste delen van nummer twee raakt hij aan de begrenzingen van de Steinway, waardoor de klank dikwijls hard en metalig wordt. Met de befaamde treurmars komt er beduidend meer perspectief in het klankbeeld.

In de derde sonate is zijn spel uitgesproken mild en genuanceerd, en getuigt van groot inzicht in zowel de diepzinnige als de constructieve aspecten van Chopins muziek.

Chopin: sonates 2 en 3

Nicolas van Poucke

Klassiek

★★★★☆

Gutman (lp)

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over