Film volgensBor Beekman

China’s populairste actrice is al maandenlang zoek

Wekelijks neemt Bor Beekman, Robert van Gijssel, Rutger Pontzen, Herien Wensink, of Nell Westerlaken stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst. Beeld
Wekelijks neemt Bor Beekman, Robert van Gijssel, Rutger Pontzen, Herien Wensink, of Nell Westerlaken stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst.

Stelling: China’s populairste actrice is zoek, maar nog wel een rolmodel

Fan Bingbing is zo’n naam die je best kunt onthouden. De beeldschone Chinese was te zien in Hollywoodblockbusters als Iron Man 3 en X-Men: Days of Future Past. Harvey Weinstein liet de actrice ooit een gewenste jurk per privévliegtuig toesturen (pre-#MeToo), zodat Fan zijn jaarlijkse Aidsgala te Cannes kon opluisteren. Ze is – of was – het gezicht van merken als L’Oréal, De Beers-diamanten, Mercedes-Benz, Adidas, Louis Vuitton, Chopard. En ze zou een spionagethriller gaan draaien met Penélope Cruz, Jessica Chastain, Marion Cottilard en Lupita Nyong’o. Fan was een normale ster met normale sterrenbesognes. In een reportage van een modeblad, dat haar enkele jaren geleden volgde op het Cannes festival, verzuchtte de Chinese: ‘Mijn haar bijvoorbeeld, is zo iconisch in China. Maar het is mijn droom het eens af te knippen en blauw te verven. Ik zou gek haar willen!’

Fan Bingbing. Beeld AFP
Fan Bingbing.Beeld AFP

Fan werd opgenomen in Time’s lijst van meest invloedrijke personen én Vanity Fairs parade van best geklede personen, als eerste Chinese sinds mevrouw Chiang Kai-shek. Volgens Forbes is ze al vier jaar aaneen China’s best betaalde beroemdheid.

En tóch kent vrijwel niemand buiten China Fan Bingbing. Dat verandert nu. Want de 36-jarige actrice is al twee maanden zoek en als zodanig ineens wereldnieuws. Haar management geeft geen commentaar. Kort voor de verdwijning en plotse stilte op haar sociale media (Bingbings laatste tweet, aan zangeres Céline Dion: ‘kan niet wachten tot ik je weer zie in China’) werd de actrice beschuldigd van belastingontwijking en corruptie, in een Chinese televisieshow. Toen verscheen er een online-bericht van een staatsmediabedrijf: Bingbing zou onder overheidstoezicht staan. Maar kort nadat dit bericht viral ging, verdween het van het Chinese web, zonder verklaring. Fan zelf verdween vervolgens uit een campagne rondom de Chinese release van haar nieuwe film met Bruce Willis. Ook ‘pauzeert’ het door China opgekochte Australische vitaminemerk Swisse de inzet van Bingbing’s beeltenis in reclame-uitingen. En dat terwijl het merk de actrice kort geleden nog aanbeval: ‘Ze staat voor een gezonde levensfilosofie en is een prachtig wellness-rolmodel’.

De verdwijning wordt in verband gebracht met de wens van de Chinese overheid de salarissen van Chinese sterren in te dammen: de torenhoge gages en daarmee gepaardgaande uitbundige levensstijl zou een verkeerd signaal geven aan de jeugd. Afgelopen weekend presenteerde de Chinese academie van sociale wetenschappen een onderzoekje naar de ‘sociale verantwoordelijkheid’ van China’s honderd grootste sterren. Fan ontving de laagste score van de wetenschappers: nul procent ‘rolmodelwaardig’. Dit ondanks haar laatste publieke optreden: een bezoek aan een kinderziekenhuis. Het gerucht gaat dat de actrice voorgoed naar Amerika wilde, daartoe advies inwon bij collega Jackie Chan. Nonsens, zegt die.

Hopelijk duikt Fan Bingbing morgen ineens weer op, goedgekeurd en vrijgesproken door de Chinese overheid, aan de arm van Céline Dion. Met kortgeknipt blauw haar, voortaan spugend op Beers-diamanten en vitaminemerken. En maakt ze een glorieuze rentree in de filmwereld: China’s eerste nul procent rolmodelwaardige rolmodel.

Meer over