ColumnParis Fashion Week

Cécile à Paris: Parijs huilt maar de Chanelshow doet het tegenovergestelde

Cécile Narinx. Beeld
Cécile Narinx.

Parijs huilt, op de allerlaatste dag van de modemaand

Cécile Narinx

Voor het eerst in negen dagen regende het, alsof Parijs eindelijk doorhad dat troubadour Aznavour is heengegaan. En of Parijs zich ook ineens realiseerde dat het oktober is – de temperturen en de zonneschijn van afgelopen week waren onwaarschijnlijk goed geweest.

Binnen in het Grand Palais was de zomer van 2019 echter al begonnen. De vermoedens dat het thema van de Chanelshow ‘strand’ zou zijn, waren meer dan donkerbruin: op de uitnodiging stond een afbeelding van een parasol en de hashtag #CHANELByTheSea. Dat daar bakken zand aan te pas zouden gaan komen was evident, temeer omdat de pr-dames hadden gehint vooral géén hakken te dragen naar de show – en Karl Lagerfeld het grote gebaar jamais schuwt.

Op de trappen voor het Grand Palais zag het zwart van de mensen. Kijkers, kopers, pers, modehysterici, nietsvermoedend doch stupéfait (zoals Parijzenaars dat dus kunnen) publiek. Door de röntgenapparaten van de security ging de een na de andere Chaneltas en wie binnenkwam, zag een zwart zeil tot bijna aan de nok van het paleis. Achter dat zeil, dat aan de binnenkant beschilderd was met een blauwe lucht, bevonden zich huizenhoge Chanelduinen – in Chanelbeige zand uiteraard, compleet met plukjes helmgras. Maar er was warempel ook een zee, 25 centimeter diep, met golfslag.

De gasten (2.679 in totaal, onder wie uit Nederland Sylvia Hoeks en uit Hollywood Pamela Anderson) mochten gaan zitten op ruwhouten bankjes. Toen kwamen de modellen, die barrevoets door de branding banjerden. Er was kleur, er waren franjes, zonnekleppen en hoeden, oorbellen die met koeienletters CHA (links) en NEL (rechts) spelden en uit de speakers knalde Marcia Baila van Les Rita Mitsouko. Vernieuwend? Visionair? Dat niet per se, maar vrolijkmakend, fris en zonnig was het absoluut. Zeker op een druilerige morgen, op de allerlaatste dag van fashion month.

Meer over