ColumnCécile à Paris

Cécile à Paris – idioot veel expertise, werk en geld voor een show van een kwartier

Cecile Narinx Beeld
Cecile Narinx

Laten we het in dit reeksje over de randgebeurtenissen van de Parijse modeweek eens over de showlocaties hebben. Soms zijn dat speciaal voor de gelegenheid opgetrokken espaces éphémères (duur Frans voor uit de kluiten gewassen partytenten), zoals de doorschijnende plastic kas van Isabel Marant in de tuin van het Palais Royal, de ronde, duistere arena van Hermès op de binnenplaats van de Garde Républicaine en de ellenlange zwarte gang met glazen dak (met zicht op de sprookjesachtig uitgelichte bomen) van Givenchy in de Jardin des Plantes. Daar zit idioot veel werk en geld in – en dat voor shows van hooguit een kwartier – en veel expertise van de absolute zonnekoningen op dit vlak: Alexandre de Betak en zijn Bureau Betak.

Er wordt ook driftig geshowd op bestaande locaties, waar dan een hele rataplan aan stoelen en lampen in wordt gezet. Het gereanimeerde huis Courrèges streek neer in het oude hoofdkwartier van de Communistische Partij, de Espace Niemeijer: een bijzonder intrigerende holle bult van hangende witte vierkantjes, ontworpen door – dat lag voor de hand – Oscar Niemeijer. Zowel Koché als Off-White showden in de sfeerloze doch enorme Accorhotels Arena in Bercy. Miu Miu showt sinds jaar en dag in het gebouw van de sociaal-economische raad. Zo kom je nog eens ergens!

De sacraalste plek van deze modeweek: de Amerikaanse episcopale kathedraal op Avenue George V, waar de Indiase ontwerper Manish Arora een nogal eclectische collectie showde met lichtgevende maskers in de vorm van de glas-in-loodramen. Ik kreeg er subiet heimwee naar carnaval van. Stella McCartney showde maandagmorgen, zoals ze al jaren doet, in de barokke Opéra Garnier – veel Frans-chiquer worden de locaties niet natuurlijk. Vandaag, op de laatste dag van Parijs Fashion Week en sowieso van de modemaand, worden we om half elf verwacht in het alle andere Parijse locaties in grandeur overtreffende Grand Palais, voor de laatste postume show van Karl Lagerfeld voor Chanel. Over zonnekoningen gesproken.

De Manish Arora Show in Parijs.  Beeld Getty Images
De Manish Arora Show in Parijs.Beeld Getty Images
Meer over