Carrie Fisher, vooral bekend als Princess Leia uit Star Wars, overleden

Actrice Carrie Fisher, internationaal bekend vanwege haar vertolking van Princess Leia in de Star Wars films, is vandaag op 60-jarige leeftijd overleden. Ze stierf aan de gevolgen van een zware hartaanval die haar enkele dagen geleden trof. Dat heeft een woordvoerder van Fishers familie bekendgemaakt aan Amerikaanse media.

Redactie
null Beeld getty
Beeld getty

Fisher (1956-2016) werd bij het grote publiek bekend toen ze in de huid van Princess Leia kroop in de oorspronkelijke Star Warstrilogie, maar haar doorbraak in Hollywood beleefde ze in 1975 met een grote rol in de komedie Shampoo.

De Nederlander Ate de Jong regisseerde haar in een bijrol in zijn komedie Drop Dead Fred (1991). 'Ze was heel grappig', zegt hij in het postuum dat Bor Beekman over Fisher schreef. 'Cynisch, maar leuk cynisch. Ik herinner me feesten in haar tuin, waar je dan aan tafel zat met sterren als Meryl Streep, Tom Hanks en Angelica Huston. En dan kwam Michael Jackson in zijn helikopter aanvliegen (...) Carrie schreef graag over die absurde wereld waarin ze opgroeide en verkeerde.'

Postuum Carrie Fisher (1956-2016)

De Amerikaanse actrice uit Star Wars groeide op als Hollywoodaristocrate, en bleef haar leven lang prinses Leia, de vrouwelijke heldin in de ruimtesage van George Lucas. Dat schrijft filmrecensent Bor Beekman in het postuum van Carrie Fisher.

Roerig leven

Filmrecensent Floortje Smit besprak begin deze maand Fishers biografie, The Princess Diarist, waarin de actrice onder meer uit de school klapt over haar affaire met tegenspeler Harrison Ford. Ook Fishers gecompliceerde haat-liefde-relatie met het personage dat haar onverwacht zo beroemd maakte komt daarin uitgebreid naar voren.

'Aan de ene kant hoeft Fischer nog steeds maar een middagje handtekeningen te zetten om weer even financieel vooruit te kunnen', schrijft Smit. 'Aan de andere kant komt ze niet meer van het Leia-label af. De rol overschaduwt haar.'

Ook voor de publicatie van The Princess Diarist haalde Fisher geregeld met privézaken het nieuws. Zo was ze tussen 1977 en 1984 samen met zanger Paul Simon, maar had ze in de tussentijd ook een affaire met de Canadese acteur Dan Aykroyd. Met talentscout Bryan Lourd kreeg ze in 1992 haar enige kind, dochter Billie Lourd.

Fisher (midden) als Princess Leia in 1977 Beeld ap
Fisher (midden) als Princess Leia in 1977Beeld ap

Hereniging

Vorig jaar werden Fisher en het Star Wars-universum herenigd toen de actrice opnieuw Leia vertolkte in een Star Wars-film. Ook speelt ze mee in de al opgenomen film die eind volgend jaar in de bioscoop zal verschijnen. Fisher laat haar dochter en 84-jarige moeder na.

Meer over