Carrie Fisher bleef haar leven lang prinses Leia

De Amerikaanse actrice uit Star Wars groeide op als Hollywoodaristocrate, en bleef haar leven lang prinses Leia, de vrouwelijke heldin in de ruimtesage van George Lucas.

Bor Beekman
Carrie Fisher met een Stormtrooper bij de Europese première van Star Wars: The Force Awakens in 2015. Beeld epa
Carrie Fisher met een Stormtrooper bij de Europese première van Star Wars: The Force Awakens in 2015.Beeld epa

Nadat ze afgelopen weekend aan boord van een vliegtuig een zware hartaanval kreeg, is actrice Carrie Fisher dinsdag op 60-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Los Angeles. In haar in 2008 gepubliceerde memoires grapte de Amerikaanse over dit moment: dat vrienden en vage kennissen op een televisie in een bar ineens een foto van prinses Leia uit Star Wars zouden zien verschijnen, met Fishers geboorte en sterfdatum erbij. Meer dan bij het heengaan van Fisher zou de wereld stilstaan bij het verlies van haar ultieme, en feitelijk enige grote filmrol. Ook in Rogue One, het Star Wars deel dat nu in de bioscopen draait, is Fisher weer heel even te zien (op digitaal ingepast beeld uit 1977) in haar klassieke sciencefictionverschijning: die maagdelijke witte jurk, plus de om haar oren gedraaide vlechten.

Strijdbare heldin

De in 1956 geboren dochter van steractrice Debbie Reynolds (o.a. Singing in the Rain) en zanger Eddie Fisher groeide op als Hollywoodaristocrate, en kreeg al op haar 19de de rol die haar carrière zou tekenen: prinses Leia van planeet Alderaan, de heimelijke tweelingzus van jedi Luke Skywalker. Geen willoze deerne, maar een strijdbare heldin in het bezit van blaster, waarmee ze de ene na de andere kwade stormtrooper omlegde. Na het eerste, onverwacht succesvolle deel uit 1977 vervolmaakte Fisher - of geestelijk vader George Lucas - die dubbelrol van pin-up en powervrouw in Return of the Jedi. Daarin werd Leia getoond als sexy slavin in metalen bikini, maar mocht ze óók haar vadsige eigenaar wurgen. Onvergetelijke momenten, gekoesterd door Star Wars-fans over heel de wereld.

Na de eerste trilogie had Fisher als actrice ruim dertig jaar niks meer met de sciencefiction-reeks te maken. Ondertussen verdiende Lucas kapitalen met de exploitatie van de beeltenissen van de acteurs: van Leia-speelgoedpoppetjes tot Leia-koektrommels. Misschien had ze de bepaling over beeldrecht en merchandising in haar contract iets te snel getekend, redeneerde Fisher later. Maar goed: zelfs de filmstudio had niet door hoe slim en visionair Lucas handelde, door zulke destijds onbelangrijk geachte rechten naar zich toe te trekken. Ook daar grapte Fisher over, in haar biografische en semi-biografische boeken, waaronder Whishful Drinking uit 2008. Hoe ze, elke keer als ze in de spiegel keek, geld moest overmaken aan Lucasfilm.

Star Wars-vrouwen zijn eigenlijk de echte bikkels (+)

Eigenlijk zijn Han Solo en Luke Skywalker maar softies. Als ze niet oppassen, worden ze overklast door heel wat potiger types. Sorry fanboys: de echte bikkels in dit sterrenstelsel zijn vrouwen.

Carry Fisher als prinses Leia in Star Wars: A New Hope. Beeld anp
Carry Fisher als prinses Leia in Star Wars: A New Hope.Beeld anp

Memoires

Fisher bleef altijd acteren: bescheiden, vaak komische bijrollen en vele cameo's, ook in klassieke films. De wraakzuchtige vrouw in The Blues Brothers (1980), de collega van een van de zussen in Woody Allens Hannah and her Sisters (1986), en de vriendin van Sally in When Harry Met Sally (1989). Tegelijkertijd bouwde ze achter de schermen een reputatie op als scriptdokter; altijd te bellen om een script wat op te vijzelen. Onder anderen Steven Spielberg maakte gebruik van haar diensten. Ze zag zichzelf nooit echt als volbloed actrice, en ook niet als schrijver, alhoewel ze diverse bestsellers schreef, waaronder haar roman Postcards from the Edge uit 1987. Dat boek, gebaseerd op haar worsteling met drugs en de moeizame relatie met haar beroemde moeder, werd succesvol verfilmd met Meryl Streep in de hoofdrol.

Fisher was in haar memoires zeer open over haar drugsverslaving, haar bemoeizuchtige moeder, haar bipolaire stoornis en haar mislukte huwelijk met zanger en muzikant Paul Simon.

The princess strikes back (+)

Ze was 19, de producers vonden dat ze 5 kilo moest afvallen, crewleden voerden haar drank en tegenspeler Harrison Ford zoende de dronken Carrie Fisher zonder iets te vragen. De Volkskrant besprak recent nog haar biografie. Lees het artikel hier terug.

Carrie Fisher in 2013. Beeld afp
Carrie Fisher in 2013.Beeld afp

De Nederlander Ate de Jong regisseerde haar in een bijrol in zijn komedie Drop Dead Fred (1991). 'Ze was heel grappig', zegt hij. 'Cynisch, maar leuk cynisch. Ik herinner me feesten in haar tuin, waar je dan aan tafel zat met sterren als Meryl Streep, Tom Hanks en Angelica Huston. En dan kwam Michael Jackson in zijn helikopter aanvliegen: ze deelden een plastisch chirurg. Die was er ook bij trouwens. Carrie schreef graag over die absurde wereld waarin ze opgroeide en verkeerde.' De hereniging tussen Fisher en het Star Wars-universum, inmiddels opgekocht door Disney, vond plaats in 2015, toen de actrice wederom Leia vertolkte in Episode VII: The Force Awakens, maar nu op oudere leeftijd. Ook speelt ze mee in de al opgenomen volgende film, die eind 2017 in de bioscoop zal verschijnen. Fisher laat een dochter na, en wordt overleefd door haar 84-jarige moeder.

Meer over