Carlo doet Marc-Marie: de beste imitatie van de eeuw

AMSTERDAM - De wetenschap en de VARAgids hebben het bewijs geleverd: Carlo Boszhard is de beste imitator.

null Beeld

De Televizier Ring won hij al en dankzij het programma Pavlov van de NTR weten we ook dat de vaardigheden van Carlo Boszhard als imitator aangeboren zijn. Maar er is meer: Boszhard is de beste imitator van de eeuw.

Onderzoek van de VARAgids en de Radboud Universiteit Nijmegen heeft dat aangetoond. In de Top 10 van beste imitaties van de eeuw staat Boszhard op de eerste plaats (als Marc-Marie Huijbregts), de tweede (Réne van der Gijp) en de vijfde (Jokertje van Oh Oh Cherso). De concurrentie (Edwin Evers, Erik van Muiswinkel en Paul Groot onder vele anderen) heeft het nakijken.

Nederland Imitatieland
De Top 48 van 'Nederland Imitatieland' werd samengesteld door een spraaktechnoloog die is verbonden aan de Radboud Universiteit. Prof. dr. David van Leeuwen deed het onderzoek met software waarmee audio­fragmenten kunnen worden vergeleken en conclusies kunnen worden getrokken over de mate van overeenstemming.

Aan het onderzoek kleeft één nadeel. Het uiterlijk en de mimiek van de imitator zijn buiten beschouwing gelaten. Slechts de overeenkomsten van de stemmen is onderzocht. Voor Edwin Evers pakt dat goed uit. Dankzij zijn imitaties op Radio 538 van Prins Bernhard (derde) en Peter R. de Vries (zesde) is hij tweemaal in de Top 10 vertegenwoordigd.

Zingende imitatoren
Zingende imitatoren, zoals Alex Klaasen, maakten geen kans. Voor zang is de 'sprekerverkenner' van de Radboud Universiteit niet geschikt. De muziek verstoort het onderzoek.

Paul Groot staat dankzij zijn Bassie, Jan Wolkers en Henk Westbroek evenals Boszhard drie keer in de lijst, Erik van Muiswinkel ­- met Willem van Hanegem en Jan Mulder - twee keer. De uitkomsten van het onderzoek staan, inclusief de Top 48 van beste imitaties, in de VARAgids die deze week verschijnt.

Populair
Het genre heeft vooral dankzij een lange stoet cabaretiers het afgelopen decennium aan populariteit gewonnen. De VARAgids schrijft over een 'imitatieparade'. De VARA is daar overigens zelf voor een deel schuldig aan, vanwege de grote nadruk die in de programmering op cabaret wordt gelegd.

De oervader van het genre op tv, Kopspijkers met Jack Spijkerman, was een VARA-programma. Daarna traden imitators op de voorgrond in programma's als Studio Spaan, Koefnoen, Koppensnellers en natuurlijk de TV Kantine, het programma dat Boszhard samen met Irene Moors voor RTL 4 maakt en waar hij de Televizier Ring aan dankt.

Robert Paul
De weg werd in de jaren zeventig en tachtig geplaveid door Robert Paul, vermaard vanwege onder meer imitaties van weerman Jan Pelleboer en diverse zangers. Het lijkt een typische mannenhobby te zijn, het imiteren van bekende Nederlanders. In de Top 48 staat de eerste vrouw, Irene Moors als Linda de Mol, pas op de 29ste plaats.

De koningin Beatrix van Sanne Wallis de Vries staat elf plaatsen lager. Ellen Pieters, de derde vrouw, staat met prinses Máxima nog net in de Top 48 (44ste).

Meer over