Cantat krijgt acht jaar voor doden Marie Trintignant

De Franse rockzanger Bertrand Cantat is in Litouwen tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege het doodslaan van zijn vriendin, de actrice Marie Trintignant....

De 40-jarige Cantat gaf in de nacht van 26 op 27 juli 2003 in een hotelkamer in Vilnius 'vier klappen' aan zijn vriendin. Hij was op dat moment zeer dronken, een omstandigheid die door het openbaar ministerie als verzwarend werd aangemerkt. De advocaten van Cantat beweerden juist dat door de dronkenschap van de zanger er van opzet geen sprake kon zijn en spraken van 'doodslag door onvoorzichtigheid', waarop hooguit vier jaar cel staat. Ook wezen zij op Cantats spijtbetuigingen.

Tijdens de rechtszitting had Cantat de nabestaanden van de 41-jarige Trintignant, moeder van vier kinderen, herhaaldelijk om vergiffenis gevraagd. De zanger van rockgroep Noir Désir kwam in het proces naar voren als een veertiger, die op emotioneel vlak nooit volwassen is geworden en een puberale, door jaloezie verstoorde liefdesrelatie met Trintignant onderhield. Zijn jaloerse inslag lag ook ten grondslag aan de ruzie in de bewuste nacht.

Hoe oprecht zijn spijtbetuigingen tijdens het proces ook waren, Cantat kreeg geen greintje begrip van de regisseuse Nadine Trintignant, moeder van Marie, die met haar dochter een zeer intense relatie had. Zij koos Marie veelal voor hoofdrollen in haar films. Dat was ook het geval in Vilnius, waar het gezelschap voor opnames van de televisiefilm Colette bijeen was.

Na het drama schreef Nadine Trintignant een bestseller over haar dochter en Cantat. De laatste noemt zij in het boek niet bij zijn naam, maar duidt zij consequent als 'de moordenaar' aan. Ook in de aanloop naar het proces bespeelde moeder Trintignant voortdurend de media om een zo zwaar mogelijke straf te eisen. Tijdens de rechtszitting sprak zij een fel requisitoir tegen Cantat uit. De twee kinderen uit zijn huwelijk, een jongetje van zeven en een meisje van twee, duidde ze daarbij aan als 'kinderen van een moordenaar.' Tot grote woede van de vrouw van Barnard Cantat, die verklaarde 'diep geschokt te zijn door verdriet, die zich uit in haat en die uiteindelijk de zelfmoord van Bernard verlangt.'

De advocaten van Cantat hebben inmiddels aangegeven in hoger beroep te zullen gaan. Wordt het vonnis definitief, dan staat een verdrag tussen Frankrijk en Litouwen toe dat Cantat zijn straf in een Franse cel uitzit.

Meer over