Cantat krijgt acht jaar voor doden Marie Trintignant

De Franse rockzanger Bertrand Cantat is in Litouwen tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege het doodslaan van zijn vriendin, de actrice Marie Trintignant....

De 40-jarige Cantat gaf in de nacht van 26 op 27 juli 2003 in een hotelkamer in Vilnius 'vier klappen' aan zijn vriendin. Hij was op dat moment zeer dronken, een omstandigheid die door het openbaar ministerie als verzwarend werd aangemerkt. De advocaten van Cantat beweerden juist dat door de dronkenschap van de zanger er van opzet geen sprake kon zijn en spraken van 'doodslag door onvoorzichtigheid', waarop hooguit vier jaar cel staat.

De zanger van rockgroep Noir Désir kwam in het proces naar voren als een veertiger, die op emotioneel vlak nooit volwassen is geworden en een puberale, door jaloezie verstoorde liefdesrelatie met Trintignant onderhield. Zijn jaloerse inslag lag ook ten grondslag aan de ruzie in de bewuste nacht.

De advocaten van Cantat hebben aangegeven in hoger beroep te zullen gaan. Wordt het vonnis definitief, dan staat een verdrag tussen Frankrijk en Litouwen toe dat Cantat zijn straf in een Franse cel uitzit.

Japanse dansers

krijgen geen

werkvergunning

Van onze medewerkster

AMSTERDAM

De Nederlandse première van Vormsnoei, de nieuwe productie van Sanne van Rijn bij ZT Hollandia, is afgelast omdat de drie Japanse vrouwen die het stuk dansen geen Nederlandse werkvergunning hebben gekregen van het Centrum voor Werk en Inkomen.

De vergunningen zijn geweigerd op basis van het restrictieve toelatingsbeleid tot de Nederlandse arbeidsmarkt, zoals dat is vastgelegd in de Wet arbeid vreemdelingen. Werkgevers mogen alleen buitenlandse werknemers in dienst nemen als de strikte noodzaak daartoe is bewezen. Maar ook het werven van Japanse dansers in Nederland was officieel een probleem voor ZT Hollandia omdat het verboden is bij het werven van personeel kenmerken van ras en geslacht mee te laten wegen. Zakelijk leider Jan-Willem Landré: 'Vormsnoei wordt met Japanse dansers gemaakt of helemaal niet.'

Vormsnoei is een coproductie met het STUK in Leuven. De Belgische première op 5 mei gaat wel door.

Meer over