RecensieNet van bescherming

Camilleri weet lezer opnieuw in te pakken met getob van Siciliaanse supercommissaris Montalbano (drie sterren)

null Beeld

Andrea Camilleri: Net van bescherming

Uit het Italiaans vertaald door Willy Hemelrijk.

Serena Libri; 292 pagina’s; € 19,95.

Hoewel Andrea Camilleri met zijn 93 jaar niet meer tot de allerjongsten behoort, blijft hij met een bewonderenswaardig enthousiasme aan zijn oeuvre werken. Inmiddels ziet de Siciliaanse maestro zo slecht dat hij niet meer kan tikken maar zijn teksten moet dicteren. Net van bescherming is het 25ste deel met commissaris Salvo Montalbano, dat net als de voorgaande titels in de reeks onmiddellijk naar de eerste plaats in de Italiaanse bestsellerlijsten schoot.

Dit keer moet Montalbano twéé zaken zien te ontrafelen, een soort cold case van ruim een halve eeuw geleden, en een schietpartij door twee gemaskerde mannen op een school. Wat het onderzoek er niet eenvoudiger op maakt, is dat een Italiaans-Zweedse filmploeg bezit heeft genomen van Vigàta om er opnames te maken; de aanwezigheid van enkele hoogst aantrekkelijke blonde medewerksters en actrices leidt bij de plaatselijke bevolking tot de nodige consternatie.

Montalbano heeft in zijn vaderland de status van nationaal cultuurgoed. Zijn milde chagrijn, zijn voorliefde voor lekker eten en zijn bepaald niet rimpelloze relatie met Livia zijn minstens even belangrijk als de misdaadplot. En inderdaad schuif je tijdens het lezen van Net van bescherming niet bepaald naar het puntje van je stoel vanwege de spanning door die schietpartij. Voor wie de reeks nog niet kent, wekt de aanduiding ‘Italiaanse thriller’ verkeerde verwachtingen.

Maar Camilleri weet de lezer iedere keer weer in te pakken met het getob van Montalbano, die dankzij de culinaire hoogstandjes van zijn huishoudster niet naar de antidepressiva hoeft te grijpen, het voortkabbelende leven in het – fictieve – Siciliaanse plaatsje Vigàta en de raak getypeerde personages met wie de commissaris te maken krijgt.

Ongetwijfeld komt het door het vertrouwde recept van ieder deel dat Italiaanse lezers, én de kijkers naar de tv-serie, massaal verslaafd zijn geraakt aan Montalbano en de zijnen.

Meer over