Album

Camerata Trajectina speelt 17de-eeuwse liedjes en zingt gelukkig niet ★★★★☆

Guido van Oorschot
null Beeld

Goed nieuws voor iedereen die van 17de-eeuwse Nederlandse muziek houdt, zo lang die niet in het Nederlands wordt gezongen. Camerata Trajectina, de Utrechtse groep die er zich sinds 1974 op toelegt, presenteert zijn eerste instrumentale album. Titel: Liedjes zonder woorden. Ondertitel: Jazz van de Gouden Eeuw. Het repertoire: 17de-eeuwse parels als De Stront Moolen en Johannatje heeft in bedt gekakt. Godlof spelen ze die muziek zonder een keurig geknede zangstem die schalks doet.

De populaire deunen waaiden destijds aan uit heel Europa. Jan Pieterszoon Sweelinck schreef tintelende variaties over het Franse hoflied Est-ce Mars. Onder de linde groen grijpt terug naar een Engelse dansklassieker. Geïmproviseerd werd er op basloopjes als dat van de Italiaanse volksdans Passamezzo antico. Camerata Trajectina, blokfluitist Saskia Coolen voorop, laat er zijn kennis en speellust op los. Als experiment ondergaat zelfs de Beatles-hit Yesterday een metamorfose. Omspeeld naar 17de-eeuws gebruik wordt dat Gisterdag.

Camerata Trajectina

Songs Without Words

Klassiek

★★★★☆

Globe

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over