'Cable Cowboy' Malone breidt imperium nog verder uit

De Amerikaanse media-miljardair John Malone (74) heeft met de fusie van Charter Communications en Time Warner Cable zijn zakenimperium nog verder weten uit te breiden. Vanochtend maakte Charter Communications bekend dat het 56,7 miljard dollar overheeft voor de een na grootste kabelexploitant van de Verenigde Staten.

De Amerikaanse media-miljardair John Malone (74). Beeld reuters
De Amerikaanse media-miljardair John Malone (74).Beeld reuters

'De omzetgroei in de kabelmarkt stagneert', signaleert analist Tim Poulus van Telecompaper. De concurrentie van satelliettelevisie en nieuwe spelers als Netflix is groot in de Verenigde Staten. Volgens de Financial Times kromp de betaaltelevisiemarkt het afgelopen jaar met 0,5 procent. 'De kabelbedrijven zijn gedwongen actie te ondernemen om de kosten te drukken. Daarom zie je nu die consolidatiegolf, die ook in Europa aan de gang is. Zo'n grote fusie levert synergie- en schaalvoordelen op.'

Aan de onderhandelingstafel met de filmproducenten van Hollywood, kan het nieuwe fusiebedrijf van Charter en Time Warner Cable bijvoorbeeld meer gewicht in de schaal brengen om de kosten van films te drukken. Maar ook het ontslaan van personeelsleden met dubbelende functies levert het bedrijf kostenvoordelen op.

null Beeld ap
Beeld ap

Het fortuin van John Malone

‘Hell yes’, zei John Malone in november tegen persbureau Bloomberg toen hem gevraagd werd of hij Time Warner Cable zou kopen als hun deal met Comcast niet doorging. Hij hield zijn woord. De aankoop van Time Warner Cable past in de carrière van de Amerikaanse Malone (74), ook wel de ‘cable cowboy’. Hij begon in de jaren zeventig bij telecombedrijf TCI dat in de loop der jaren fuseerde met de ene na de andere kabelaar, totdat ze in 1999 zelf door AT&T werden overgenomen. Inmiddels is Malone president-commissaris bij de ondernemingen Liberty Broadband, Liberty Interactive en Liberty Global. Via Liberty Global en Liberty Broadband bezit hij indirect verschillende kabelbedrijven in meer dan veertien landen. Daaronder vallen onder meer het Britse Virgin Media en sinds 2013 de Nederlandse telecommarktleider Ziggo. Ook is Malone grootaandeelhouder van Telenet, dat vorige maand de Belgische KPN-dochter BASE voor 1,3 miljard euro opkocht. Volgens Forbes bezit de Amerikaan een vermogen van 8,5 miljard dollar.

Overnameslag

Het Amerikaanse medialandschap is momenteel het toneel van een overnameslag. Vorige week maakte de Luxemburgse kabelaar Altice, dat aan de Amsterdamse beurs genoteerd is, de oversteek naar de Verenigde Staten door een meerderheidsbelang te kopen in kabelbedrijf Suddenlink voor 6,7 miljard dollar. In 2014 kocht telecombedrijf AT&T voor 48,5 miljard satelliettelevisiebedrijf DirectTV.

'Schaal is in de kabelsector enorm belangrijk', zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. 'De vaste kosten zijn groot. Denk alleen al aan de aanleg van een kabelnetwerk en het onderhoud ervan. Hoe groter het bedrijf, hoe makkelijker je die kosten kunt verdelen.'

Liberty Broadband, het bedrijf waar John Malone - ook wel de 'cable cowboy' - president-commissaris is grootaandeelhouder van Charter. Malone wordt beschouwd als de initiator van de fusie. Malone is ook president-commissaris bij Liberty Global, dat ondanks de vrijwel identieke naam een opzichzelfstaand en voornamelijk Europees kabelbedrijf is. Via dit Liberty Global is Malone ook in bezit van de Nederlandse kabelmarktleider Ziggo.

Mentor

Door Charters overname van Time Warner Cable legt de ene media-miljardair het af tegen de andere. De Franse directeur van Altice Patrick Drahi (52) voerde de afgelopen dagen gesprekken met de top van Time Warner Cable. Saillant detail is dat Drahi ooit voor Malone werkte bij diens UPC-vestiging in Zwitserland. Drahi noemde Mahone in de jaren erna veelvuldig zijn mentor. Maar de leermeester was zijn leerling te slim af. Het aandeel van Altice op de Amsterdamse beurs daalde vandaag flink.

Samen met de overname van Time Warner Cable, dat in 2009 afsplitste van mediaconglomeraat Time Warner, rondt Charter ook de al eerder aangekondigde inlijving af van kleine kabelaar Bright House Networks voor 10,4 miljard. De nieuwe onderneming die daarmee ontstaat, New Charter, is met 23 miljoen klanten de een na grootste exploitant in de Verenigde Staten. Alleen marktleider Comcast bedient met 27 miljoen klanten een groter segment van het Amerikaanse kijkerspubliek.

Meer over