Cabaretière Kiki Schippers wint Annie M.G. Schmidtprijs met lied 'Er spoelen mensen aan'

Met het maatschappijkritische lied 'Er spoelen mensen aan' heeft de 29-jarige cabaretière Kiki Schippers de Annie M.G. Schmidtprijs 2017 gewonnen, de jaarlijkse onderscheiding voor het beste theaterlied van het voorgaande seizoen. De prijs werd zondagmiddag uitgereikt in het Amsterdamse Theater Bellevue.

Joris Henquet
Gitarist Rolf Verbaant (links) en cabaretière Kiki Schippers. Beeld Mike Breeuwer
Gitarist Rolf Verbaant (links) en cabaretière Kiki Schippers.Beeld Mike Breeuwer

Van de zes genomineerde liedjes was 'Er spoelen mensen aan' volgens juryvoorzitter Jacques Klöters 'Een ambachtelijk goed geschreven lied dat moedig een van de grote thema's van deze tijd aanpakt en onmiddellijk doel treft.' Het lied over de vluchtelingenstroom, dat Kiki Schippers samen schreef met gitarist Rolf Verbaant, begint met de dreigende beschrijving: 'Er spoelen mensen aan / met handen en met voeten / met ogen en met oren / met krampen / en met jeuk op hun gezicht.'

Wanneer de felle rockgitaren in het refrein zijn losgebarsten eindigt het met de dubbelzinnige uitroep: 'Duw ze terug in het water / want wij zijn de vrijheid voorbij'. De jury schrijft in het rapport: 'Het is een lied dat ons deelgenoot maakt van een afschuwelijke gebeurtenis. Het liet ons achter met een ongemakkelijk gevoel: daar zitten we nou, wat moeten we doen?'

Tijdens de uitreiking in Bellevue werden alle zes de genomineerde liedjes ten gehore gebracht, wat een fraaie staalkaart gaf van het diverse muzikale aanbod dat er jaarlijks in de theaters te horen is, en lang niet alleen uit 'klassieke kleinkunst', maar ook uit popmuziek bestaat. Alleen Simone Kleinsma, genomineerd voor het nummer 'Wonderlijk', kon niet aanwezig zijn.

Wel werd er, naast winnares Schippers, live gezongen door Maarten Ebbers met zijn humoristische 'SM-lied', Flip Noorman met de romantische ballade 'Als tijd niet bestaat', Alex Roeka met het intieme 'Moeder' en Jan Rot met het swingende 'Solidariteit'.

De Annie M.G. Schmidtprijs is een vast onderdeel van het Amsterdams Kleinkunst Festival, dat nog tot en met 16 april gaande is op verschillende locaties in Amsterdam.

Meer over