'Bussemaker slacht kip met gouden eieren'

Het intrekken van de subsidie van het Montesquieu Instituut is als het slachten van de kip met de gouden eieren. Dat stelt het instituut donderdag in een brandbrief aan minister Jet Bussemaker (Onderwijs).

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) Beeld ANP
Minister Jet Bussemaker (Cultuur)Beeld ANP

Het kenniscentrum dat zich vooral met politiek bezighoudt, is verbaasd dat Bussemaker 1,1 miljoen euro op het instituut wil bezuinigen. Alleen al met het breder inzetten van de parlementaire monitor die het instituut maakt, kan een veelvoud van de subsidie worden terugverdiend omdat de overheid daarmee slimmer kan werken, staat in de brief.

Verder vreest het Montesquieu Instituut dat alle betrokken wetenschappers weer op hun eigen eilandje gaan zitten in plaats van de samenwerking aan te gaan. En dat is nu juist niet de bedoeling van de minister, die vindt dat het schrappen van de subsidies kan als er meer wordt samengewerkt.

In het Montesquieu Instituut werken onder meer de faculteit bestuurskunde en politicologie van de Universiteit Leiden en de afdeling Publieksrecht van de Universiteit Maastricht samen. Ook het Centrum voor Parlementaire geschiedenis van de Universiteit Nijmegen is betrokken, evenals het documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Universiteit Groningen en het Parlementair Documentatie Centrum uit Den Haag.

In totaal schrapt Bussemaker de komende jaren 200 miljoen euro. Onder meer de Stichting Kennisnet, de Stichting Surf en de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland moeten flink inleveren. De minister wil het geld gaan gebruiken voor kwaliteitsverbetering van leraren en schoolleiders en voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.

Meer over