Burma VJ wint Joris Ivens Award

Documentaire met illegaal gemaakte beelden uit Birma wint. Deense maker bedankte de Birmese filmers...

Door onze verslaggever Bor Beekman

Amsterdam De documentaire Burma VJ – Reporting From a Closed Country is zaterdagavond bekroond met de VPRO Joris Ivens Award, de belangrijkste prijs van het InternationalDocumentary Film festival Amsterdam. Regisseur Anders Østergaard, die zijn film opbouwde uit materiaal van undercoverfilmers in Birma, won tevens de Movies That Matter Human Rights Award.

De Deen Østergaard memoreerde in zijn dankwoord de anonieme Birmese filmers, die met gevaar voor eigen leven even schokkerig als zinderend verslag deden van de in 2007 met bruut geweld neergeslagen volksopstand tegen de militaire dictatuur. Het filmmateriaal (soms vanuit tassen gefilmd) werd Birma uitgesmokkeld, waarna fragmenten het wereldnieuws haalden. Een deel van de filmers is opgepakt en verblijft sindsdien in gevangeniskampen, de rest is ondergedoken.

De jury roemde het ongecensureerde en tegen het totalitaire regime gerichte Burma VJ opvallend genoeg expliciet als een film ‘in de geest van Joris Ivens’ – de Nederlandse documentairemaker die zijn talent juist meerdere malen in dienst stelde van soortgelijke regimes.

De Zilveren Wolf, de prijs voor de beste documentaire met een lengte van maximaal zestig minuten, ging naar de Nederlandse productie Boris Ryzhy van Aliona van der Horst. Haar portret van de jonge Russische dichter Ryzhy, voert de kijker mee naar diens woonplaats, het overrompelend lelijke en ruige industriestadje Jekaterinburg, op de grens van Siberië. Ryzhy pleegde in 2001 zelfmoord, en raakte daarna pas bekend bij een groter publiek. De jury roemde het vermogen van documentairemaakster Van der Horst om de kijker ‘onder te dompelen’ in de wereld van de vrijwel onbekende dichter, en zo ‘een glimp van de Russische ziel te laten zien’. De film wordt vanavond laat (23.25) uitgezonden op Nederland 2, bij de VPRO.

Tijdens de slotceremonie in Pakhuis de Zwijger werden in totaal elf prijzen uitgereikt, waaronder twee speciale juryprijzen. Die van de Ivens jury ging naar Forgetting Dad van Rick Minnich, een persoonlijk portret over Minnichs al of niet geheugenverlies voorwendende vader. De jury van de Zilveren Wolf kende, voor het eerst, ook een speciale award toe. Aan Lady Kul el Arab van Ibtisam Mara’ana, een documentaire over een Druze-meisje dat deelneemt aan de Miss Israël verkiezing.

Het aantal bezoekers van het IDFA steeg vorig jaar sterk na de verhuizing van het festival naar het Amsterdamse Rembrandtplein, en liep ook de 21e editie verder op. Er werden ruim 157 duizend kaarten verkocht, een stijging van 12 duizend ten opzichte van 2007.

Meer over