NieuwsNederlands Film Festival

Bumperkleef en Kapsalon Romy favoriet op het Gouden Kalveren Gala

De speelfilms Bumperkleef en Kapsalon Romy zijn vooraf de grote(re) favorieten van het aanstaande Gouden Kalveren Gala. Zo werd maandagavond duidelijk bij het verdelen van de nominaties op het Nederlands Film Festival.

Kapsalon Romy. Beeld Filmbeeld
Kapsalon Romy.Beeld Filmbeeld

De stemmers van de Dutch Academy For Film (DAFF) nomineerden de horrorthriller van Lodewijk Crijns vijf maal, onder meer in de prominente categorieën regie en beste film. Daarin dingt ook het eveneens vijf maal genomineerde jeugddrama van regisseur Mischa Kamp mee.

Kapsalon Romy maakt ook kans op het kalf voor beste scenario, en binnen twee acteurscategorieën: beste vrouwelijke hoofdrol voor Beppie Melissen, beste bijrol voor Noortje Herlaar. Op het kalf voor beste speelfilm maken in totaal vijf films kans, naast eerdergenoemde titels ook de nieuwe NFF-openingsfilm Buladó van Eché Janga, Mi vida van Norbert ter Hall en De Beentjes van Sint-Hildegard van Johan Nijenhuis. In de categorie beste regie is naast Crijns en Kamp ook Elbert van Strien genomineerd, voor de nieuwe Nederlands-Schotse thriller Marionette.

De tbs-thriller Instinct, de NFF-openingsfilm van vórig jaar, is drie maal genomineerd. Hoofdrolspelers Marwan Kenzari en Carice van Houten maken kans op het kalf voor beste mannelijke dan wel vrouwelijke hoofdrol, scenarist Esther Gerritsen en scenarist/regisseur Halina Reijn dingen mee in de categorie beste scenario. Daarnaast is Reijn ook nog genomineerd als actrice van het televisiedrama Red Light, evenals Van Houten. Ze zijn tevens producent van die nieuwe televisieserie over drie vrouwen in de seksindustrie, die ook kans maakt op een kalf voor beste televisiedrama. Ook de series Mocro Maffia 2 en TreurTeeVee 2 zijn genomineerd.

Jeroen Spitzenberger in Bumperkleef. Beeld Filmbeeld
Jeroen Spitzenberger in Bumperkleef.Beeld Filmbeeld

De roadmovie Paradise Drifters is drie maal genomineerd, in de categorieën beste hoofdrolspeler (Jonas Smulders), beste bijrol (Bilal Wahib) en beste camera (Jasper Wolf). De romantische komedie Wat is dan liefde maakt eveneens kans op drie beeldjes, voor acteurs Michiel Romeyn, Aiko Beemsterboer en Anneke Blok. Mi vida-regisseur Ter Hall ziet behalve zijn hoofdrolspeler Loes Luca, óók twee acteurs uit het eveneens door hem geregisseerde De belofte van Pisa genomineerd: Shahine El-Hamus en Thor Braun.

Voor beste documentaire zijn vijf titels genomineerd. Lamentations of Judas (Boris Gerrets, postuum), Mijn Rembrandt (Oeke Hoogendijk), Rotjochies (Maasja Ooms), Sidik en de panter (Reber Dosky) en Ze noemen me Baboe (Sandra Beerends). De uitreiking vindt vrijdag 2 oktober plaats tijdens het Grolsch Gouden Kalveren Gala in de Stadsschouwburg Utrecht, zonder publiek. Enkel de beeldjesuitreikers en de genomineerden mogen de zaal vullen. Het gala is live te volgen op de website van het Nederlands Film Festival.

Meer over