Buitenland in trek bij Mondriaan Stichting

De Mondriaan Stichting richt zich meer en meer op de presentatie van Nederlandse kunst in het buitenland. Vorig jaar ondersteunde de stichting 211 projecten in het buitenland, tegen 161 het jaar ervoor....

Van onze verslaggever

De Mondriaan Stichting heeft vorig jaar 36 miljoen gulden bijgedragen aan 587 projecten in de beeldende kunst, vormgeving en musea, het hoogste bedrag sinds haar oprichting in 1994. In 1998 was dit nog 30 miljoen gulden.

De toename van het budget is volgens de stichting vooral toe te schrijven aan het Aankoopfonds Collectie Nederland, dat vorig jaar in werking is getreden. Dit fonds, dat nu nog 5 miljoen gulden per jaar omvat, ondersteunt belangrijke museale aankopen. Zo heeft het fonds bijgedragen aan de aankoop van de Uiver door het Aviodome (450 duizend gulden) en twee Nubische meubelpoten door het Rijksmuseum van Oudheden (42 duizend gulden).

Verder is de KunstKoopregeling, die particulieren in staat stelt kunst op afbetaling te kunnen kopen, sterk gegroeid. In 1999 hebben particulieren via de regeling voor ruim 16 miljoen gulden aan kunst aangeschaft.

Meer over