Buiten de gebaande kunstpaden

Laat je ook eens zien buiten de grachtengordel, was de oproep van de Amsterdamse Kunstraad aan de hoofdstedelijke kunstwereld. Toch speelt ook het Amsterdam Art Weekend zich weer vooral in de binnenstad af. De Volkskrant vroeg vijf jonge curatoren naar een alternatieve kunstroute: tien tips, voor buiten het centrum en een beetje erbinnen.

Framer Framed: Athi-Patra Ruga - The Night of the Long Knives I (2013). Beeld
Framer Framed: Athi-Patra Ruga - The Night of the Long Knives I (2013).Beeld

Ilga Minjon

Onafhankelijk curator bij FLAT in Amsterdam-Zuidoost en bij Stroom in Den Haag.

CBK Zuidoost (1)
In het culturele epicentrum van dit etnisch zo diverse stadsdeel is momenteel nog de tentoonstelling AIRZuidoost te zien. Met onder andere de documentaire Soso Lobi van Isaura Sanwirjatmo, over Nederlandse stagiaires in Suriname en hun avontuurtjes met Surinaamse mannen. Met groeiend ongemak hoor je ze vertellen over hoe anders Surinamers ruiken, en je ziet hoe 'wit' hun blik is, terwijl ze zich dat zelf niet realiseren. Zaterdag 26/11, van 14-16 uur, wordt Kunstcafé AIR in Zuidoost georganiseerd, met onder andere Jan Hoek over zijn project met twee Ghanese straatkunstenaars en een Japanse tea-performance door Kyoco Taniyama.

Anton de Komplein 120

A festival of project spaces
Kunstvlaai, een platform voor experimentele kunstruimten, organiseert van 24 tot 27 november A Festival of Project Spaces en richt daarmee de schijnwerper op de grote verzameling projectruimten, kunstinitiatieven en platforms in Amsterdam die kunst op een andere manier presenteren dan in een galerie. Op donderdag 24 november is er de openingenmarathon: vanaf half 11 's ochtends vindt elk uur op een andere plek een opening plaats. Door de hele stad.

Programma: kunstvlaai.nl.

Vincent van Velsen

Kunstcriticus en curator, bestuurslid van presentatie-instelling De Appel.

Side Room (2)
Zie het als een last call, want het sluit in december: Side Room is een kleine alternatieve ruimte naast brouwerij Butcher's Tears, met een coherent en sterk programma, dat zich onder leiding van Amal Alhaag en Maria Guggenbichler bezighoudt met 'het andere perspectief' met de nadruk op gender, queer en etniciteit. Op vrijdag 25 november om 19 uur begint het programma Black Fashioning/ Dancehall Futures, met korte films en clips over de positie van Caribische vrouwen binnen de witte, patriarchale Britse cultuur van de jaren tachtig en negentig.

Karperweg 45

Soledad Sennle Art Foundation (3)
Vergeet, in het kader van de manifestatie rond Michael Gibbs in het Stedelijk, De Appel en de Rietveld Academie ook de hoofdexpositie in Soledad Sennle niet. Gibbs, overleden in 2009, was een kunstenaar en schrijver die in de jaren zeventig in dezelfde kringen rondliep als Marina Abramovic, en die is ondergesneeuwd in de Amsterdamse kunstgeschiedenis. Geen blockbuster, wel relevant.

Sloterkade 171

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Side Room: Julian Henriques, Babymother (1998). Beeld
Side Room: Julian Henriques, Babymother (1998).Beeld
Een kaart van Amsterdam met de locaties van de tien tips. Beeld de Volkskrant
Een kaart van Amsterdam met de locaties van de tien tips.Beeld de Volkskrant

Rieke Vos

Programmamaker bij de NDSM-werf in Amsterdam-Noord.

Francis Boeske Projects (4)
Francis Boeske draait al jaren mee in de galeriewereld en opende twee jaar geleden een nieuwe galerie in Noord, waarin ze nog maar een klein aantal kunstenaars vertegenwoordigt, en rondom de tentoonstellingen veel andere activiteiten organiseert. Op dit moment kun je nog naar de Fibonacci Sequence, waarin een kunstenaar van FBP, zoals Koen Taselaar en Lieven Hendriks, een andere kunstenaar uitnodigt om samen een werk te presenteren.Ms.

Van Riemsdijkweg 41

Framer Framed (5)
Framer Framed kijkt over de traditionele grenzen van de kunstsector heen en wijst ons op onze blinde vlekken als het gaat om culturele diversiteit en artistieke productie. Wisselende curatoren tonen werk van vaak nog relatief onbekende kunstenaars en vestigen de aandacht op onderwerpen als migratiebeleid, het koloniale verleden en identiteitspolitiek. Dit weekend voor het laatst: Re(as)sisting Narratives, over de gedeelde koloniale geschiedenis van Nederland en Zuid-Afrika.

IJpromenade 2

Taf Hassam

Kunstenaar, multimedia-performances.

De School (6)
De School is een restaurant en een club en organiseert op verschillende plekken in het gebouw tentoonstellingen, onder andere met het Stedelijk Museum. Dit weekend kun je voor het laatst naar de fototentoonstelling van Mohamed Bourouissa. Op vrijdag 25 november vanaf 23 uur ga ik naar de club, vooral voor Tapes, een project van muzikant en cassette-dj Jackson Bailey, zoon van Thompson Twins' Tom Bailey en Alannah Currie.

Doctor Jan van Breemenstraat 1

Ellen de Bruijne Projects (7)
Vrijdag 25 november om 21 uur, en zaterdag 26 november om 5 uur in een van mijn favoriete galeries: Five Performances van Jeremiah Day, een geweldige kunstenaar, die fotografie combineert met performance en die niet alleen in de gevestigde galeries te zien is, maar zijn shows ook regelmatig in de zogenoemde off-spaces laat zien.

Rozengracht 207A

Horse Day (2013). Beeld
Horse Day (2013).Beeld

Noor Mertens

Projectleider bij Kunstvlaai.

Multiple Choice (8)
Multiple choice is een kunstenaarsinitiatief nieuwe stijl van drie beeldend kunstenaars. Ze hebben geen ruimte, maar manifesteren zich wanneer ze daar een gelegenheid voor vinden en zien, zoals tijdens A festival of Project Spaces. Hun naam verwijst naar het maken van zogenoemde multiples (kunst in oplage). Tijdens ons festival presenteren ze een multiple die door kunstenaar Dan Walwin wordt gemaakt. Het werk is dit weekeinde te koop bij onder andere de Rijksacademie, waar Walwin zijn opleiding volgde.

Rijksacademie, Sarphatistraat 470

San Serriffe (9)
Een van de fijnste gespecialiseerde boekenzaken van Amsterdam staat op de Wallen. Ik stuur er iedereen met een interesse in kunst en design naartoe. De selectie is goed, de twee mensen die het runnen, Elisabeth Klement en Pieter Verbeke, zijn genereus en goed geïnformeerd en elke week vindt er wel een boekpresentatie plaats.

Sint Annenstraat 30

San Serriffe. Beeld
San Serriffe.Beeld
Meer over