Brutaal theater uit de kleedkamer dat ook ergens over gaat

'Omdat we graag intens spelen, en wel zo veel mogelijk', schrijft theatergroep Malpertuis in een brief aan de bezoekers. En: 'Omdat we u willen laten kiezen.' En: 'Omdat we soms zelf ook 's willen kiezen.' Om deze en een handvol andere redenen staat de Vlaamse theatergroep momenteel een week lang...

De hele week houden zij ontvangst in de kleedkamer annex bar die ze opzij van de zaal hebben ingericht. Daar kan men bloedsinaasappelsap drinken en met de zich (af)schminkende spelers kletsen. Omdat Malpertuis een publiek wil 'dat af en toe iets terug zegt'. Wie daar van te voren niet veel van moet hebben, praat na afloop van de voorstelling waarschijnlijk wel anders. De groep die geleid wordt door kwajongen Sam Bogaerts maakt brutaal en vrolijk theater, dat ook nog eens ergens over gaat.

Als slappe handpoppen hangen de spelers aan het eind van Knecht van twee meesters over de rand van een buitenmaatse poppenkast. Uitgeput van de razendsnelle verkleedpartijen die zich achter de kast hebben afgespeeld.

Goldoni's commedia del'arte-stuk is al één grote maskerade, maar Malpertuis geeft daar nóg een draai aan met dubbelrollen en extra dubbelspel. Bij Goldoni zegeviert de echte liefde: de als haar broer verklede Beatrice trouwt uiteindelijk toch niet om het geld met Clarice, de verloofde van haar overleden broer. Zowel Clarice als de verloofde eindigen na de rondedans van de plot in de armen van hun werkelijke geliefden. Malpertuis trekt de waarachtigheid van de 'ware' liefde in twijfel en laat de poppetjes verderdansen totdat de heren-verloofden elkaar hitsig omhelzen en de dames zich dan ook op elkaar werpen.

De Kikvorskoning, het bekende sprookje van Grimm, gaat in de kinderbewerking van Sam Bogaerts over mooi en lelijk, netjes en vies. De lakei van het prinsesje rijdt met een karretje achter haar aan om de rommel in gescheiden afvalzakken te verzamelen. 'Organisch' prevelt hij werktuiglijk als de prinses hem de rest geeft van haar banaan. Geen wonder dat het meisje de kikker die haar gouden bal pakt een viezerik vindt.

Running gag in de kleurige voorstelling is de 'Queen van Zwiebelonië', een opgedirkte vent met een pruik als een ui die vanachter een schot tevoorschijn springt zodra er gevloekt wordt. 's Avonds laat speelt Malpertuis een ondeugende versie van hetzelfde sprookje, maar de kindervoorstelling bevat al zoveel knipogen naar de volwassenen dat die nog harder lachen dan hun kroost.

Vanavond speelt Malpertuis een Tsjechow Remix en de pikante versie van De Kikkerkoning. Morgenavond Germania 3 naar Heiner Müller en Kleur is alles van dat andere Vlaamse enfant terrible Jan Decorte.

Meer over