Bruno Mars grote winnaar bij Grammy's - Hillary Clinton leest tot ergernis van Trump passage voor uit Fire and Fury

Bruno Mars is zondagnacht de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de Grammy Awards in New York. Hij won in alle zes categorieën waarvoor hij genomineerd was, waaronder de muziekprijzen voor beste album en beste nummer van het jaar.

Bruno Mars. Beeld reuters
Bruno Mars.Beeld reuters

That's What I Like van Bruno Mars werd uitgeroepen tot beste nummer van 2017, zijn album 24K Magic was het beste album. Mars, die in voorgaande jaren al elf Grammy's won, zong tijdens de show met Cardi B. hun single Finesse.

De uitreiking van de Grammy Awards begon met een politiek getint optreden van Kendrick Lamar voor een Amerikaanse vlag met dansers in legeruniformen. De rapper won vijf muziekprijzen, onder meer voor beste rapalbum met DAMN, beste videoclip en rapnummer Loyalty.

Lamar liet daarmee een andere succesvolle rapper, Jay-Z, achter zich. Die was genomineerd voor acht muziekprijzen maar kreeg er uiteindelijk niet één. In een dankwoord sprak Lamar wel zijn bewondering uit voor zijn voorbeeld Jay-Z: 'Jay for president!'.

De 21-jarige Alessia Cara won een Grammy voor Best New Artist. Ed Sheeran kreeg zowel een prijs voor Divide als voor Shape of You, maar was niet aanwezig in New York bij de uitreiking. Leonard Cohen kreeg postuum een Grammy voor beste rock performance. Het is de tweede Grammy die dit jaar naar een overleden persoon gaat. De eind 2016 overleden actrice Carrie Fisher kreeg postuum een award voor het beste spoken-word album. Naast Fisher waren ook politicus Bernie Sanders en rockster Bruce Springsteen in deze categorie genomineerd.

Witte roos

Diverse muzikanten verschenen op de rode loper met een witte roos in de hand of op hun kleren gespeld. Daarmee wilden ze zich solidair tonen met de #TimesUp-beweging. Tijdens de Golden Globes eerder deze maand verschenen bijna alle sterren in het zwart om aandacht te vragen voor gelijke behandeling van vrouwen en tegen seksueel misbruik. Zangeres Kesha oogstte veel lof met haar nummer Praying, dat ze opdroeg aan de #MeToo-beweging en de vrouwen die hiermee te maken hebben gehad.

Naast optredens van Elton John, die met Miley Cyrus Tiny Dancer zong, en Lady Gaga (een emotionele uitvoering van haar nummer Joanne), was er ook een opvallende performance van Hillary Clinton tijdens de show. Ze las het publiek in een vooraf opgenomen sketch met presentator James Corden voor uit het controversiële boek Fire And Fury, het kritische boek over de Amerikaanse president Donald Trump.

Clinton las een passage uit het boek voor waarin schrijver Michael Wolff de eetgewoontes van de president uit de doeken deed. Trump heeft volgens de Wolff een grote voorliefde voor het eten uit McDonald's-restaurants.

De familie van Trump en leden van zijn regering bekritiseerden vrijwel meteen het optreden van Clinton. Donald Trump Jr., de zoon van de president tweette: 'Een fakenews-boek voorlezen bij de Grammy's lijkt op een mooie troostprijs voor het verliezen van het presidentschap.'

Miley Cyrus met een witte roos op de rode loper. Beeld ap
Miley Cyrus met een witte roos op de rode loper.Beeld ap

Orkest Ludwig

Ook was er een Grammy met een Nederlands tintje. De Canadese zingende dirigent Barbara Hannigan won met haar cd Crazy Girl Crazy -een samenwerking met het Nederlandse collectief Orkest Ludwig - een prijs in de categorie Best Classical Solo Vocal Album. De luid bejubelde plaat werd opgenomen in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum.

De Nederlandse dirigent Reinbert de Leeuw greep naast de Grammy in de categorie Best Classical Compendium. De prijs ging naar All Things Majestic, concerten voor viool en hobo door Jennifer Higdon. Voor de Nederlandse dirigent was het mislopen van de prijs 'een beetje teleurstellend', zei hij in een eerste reactie.

De Leeuw had werk van de Hongaarse componist György Kurtág gedirigeerd voor een cd, Kurtág: Complete Works for Ensemble & Choir. De 79-jarige De Leeuw was de oudste genomineerde dit jaar. Hij maakte voor de vierde keer kans op een Grammy. In 1996, 2001 en 2008 greep hij ook al naast het bekende gouden grammafoonspeler-beeldje.

In totaal zijn er Grammy Awards uitgereikt in 84 categorieën, variërend van dance, rock en metal tot kindermuziek en opera.

Meer over