Broedertwist in Rijnsburg

Na het vertrek van Henk Binnendijk bij de EO en het afscheid van Jan Siemerink als tennisser, was het dorp lang niet in het nieuws....

Gijs Zandbergen

Trouwens: Rijnsburgse Boys staat bovenaan in de hoofdklasse van de zaterdagse voetbalcompetitie.

De ex-Rijnsburger Leo van Duijn (64) doet ook mee aan het publiciteitsgolfje. De Apeldoornse zakenman heeft in eigen beheer het boek Leven; een impressie uit het leven van een cystic fibrosis patiënt laten verschijnen in een oplage van tienduizend.

Taaislijm-ofwel CF-patiënt, en dan toch al 64, terwijl die mensen toch niet ouder worden dan 35 jaar? Jawel, het kan. En Van Duyn is er behoorlijk trots op ook. Als bewijs drukt hij in zijn boekje een brief uit 1980 af van de kinderarts J. van der Laag, die bij hem de zogenoemde zweettest heeft uitgevoerd en op grond daarvan concludeert dat Van Duyn (destijds al 40) tot de oudste CF-patiënten in Nederland behoort.

Leo's jongere broer Cor gelooft het niet. Of zegt in ieder geval een streep te hebben gezet onder de ziekte, waaraan eerder twee zussen en een broer zijn overleden.

Het zit niet goed tussen de twee schatrijk geworden Rijnsburgers en iedereen mag dat weten. Het dorp smult, en beschouwt het boek van Leo als de volgende slag in de strijd. Van Cor verscheen verleden jaar in eigen beheer Zonder strijd geen overwinning, dat inmiddels uit de handel is gehaald. Cor heeft daarin laten optekenen wat voor fantastische ondernemer hij is.

Leo heeft Leven zélf geschreven. Hij beschouwt zich als een even fantastische ondernemer. Eigenlijk een betere, want hij kampt met die ziekte, waarvan Cors dochter zegt dat, áls hij die heeft, hij allang dood had moeten zijn.

Leven van Leo komt in de plaatselijke boekhandel te liggen, belooft Van Duijn, zodat iedere Rijnsburger ervan kennis kan nemen. Of het verkocht zal worden, is de vraag. Niet dat de dorpelingen geen belangstelling hebben voor de broedertwist, maar meer omdat het boek van Cor ook spoorloos is verdwenen, nadat er slechts enkele exemplaren waren verkocht. Een Rijnsburger koopt namelijk geen boeken, die worden in het handelsdorp hoogstens geleend.

Meer over