Britse mediapressiegroep verwijt pers stilzwijgen schandaal Media-minister

Een Engelse organisatie die pleit voor het muilkorven van de schandaalpers heeft geklaagd dat dezelfde schandaalpers niets heeft gepubliceerd over een relatie die een bekende, alleenstaande minister had met een prostituee. Volgens Hacked Off, waar John Cleese en Hugh Grant toe behoren, hebben de kranten het verhaal als een Zwaard van Damocles boven het hoofd van de Conservatief John Whittingdale laten bungelen opdat hij de pers niet zou reguleren na het afluisterschandaal van 2011.

Patrick van IJzendoorn
De Britse minister van Cultuur, Media en Sport John Whittingdale. Beeld anp
De Britse minister van Cultuur, Media en Sport John Whittingdale.Beeld anp

Critici verwijten de pressiegroep een grote mate van hypocrisie. De 56-jarige Whittingdale verklaarde gisteren dat hij tussen augustus 2013 en februari 2014 een verhouding had met een vrouw die als dominatrix bleek te werken in een bordeel te Londen. Hij kwam daar pas achter toen ze naar de pers was gegaan om haar verhaal te verkopen en journalisten vervolgens bij de politicus aanklopten voor een reactie. De gescheiden Whittingdale had haar leren kennen via een datingsite. Het was nog voordat hij door premier David Cameron werd gepromoveerd tot minister van Cultuur, Media en Sport.

De vier kranten in kwestie, waaronder The Sun en The Daily Mail, besloten het verhaal niet te publiceren. Dat is opmerkelijk want zulke terughoudendheid was lange tijd afwezig op Fleet Street. De kranten zeiden dat er geen algemeen belang was om te berichten over het liefdesleven van een alleenstaande politicus. Het zou anders hebben gelegen als hij getrouwd was geweest of als hij met de dame in kwestie na de daad blowend in bed had gelegen. Bij BBC's Newsnight prees mediaprofessor Roy Greenslade de nette houding van de pers.

'Privacy vijandige politici is niet van belang'

Daarentegen beweerde Hacked Off's mediadeskundige Brian Cathcart dat de pers alleen maar zo heeft gehandeld om Whittingdale zoet te houden. Hiermee wekte Hacked Off de schijn dat het geen belang hecht aan de privacy van vijandelijke politici. Het is onwaarschijnlijk dat Whittingdale zich door de affaire heeft laten beïnvloeden omdat hij altijd voor totale persvrijheid is geweest, net als zijn baas Cameron. Volgens Labour-politici moet Whittingdale nu aftreden. De openbaringen kwamen uiteindelijk aan het licht in het satirische magazine Private Eye.

Meer over