Britse hype rond release gestripte 'Let It Be'

De één vindt het beter en oorspronkelijker klinken, de ander vindt het geluid juist armetierig en kaler. Kenners zijn vooralsnog verdeeld over de nieuwe gestripte versie van het laatste Beatles-album - Let It Be ....

Van onze correspondent Peter de Waard

Iedereen verwacht een enorme hype en een nieuwe nummer één-notering voor The Beatles - 33 jaar nadat de groep uit elkaar ging. Vooralsnog is alleen voor de Britse markt al een voorraad van vijf miljoen cd's aangelegd.

Via een speciale digitale techniek zijn de door de 'muur van geluid'-producent Phil Spector toegevoegde orkesten en koren weggehaald van het oorspronkelijke uit 1970 daterende album. De twee nog levende Beatles - Paul McCartney en Ringo Starr - zeggen dat hiermee de essentie van de songs weer te horen is. 'Het klinkt nu precies zoals wij het in de studio hebben bedoeld', aldus McCartney. 'Dit is de goede versie.'

Het album Let It Be werd door The Beatles in januari 1969 opgenomen. Vele honderden uren bandopnames bleven op de plank liggen toen de groep besloot in de zomer van 1969 eerst aan Abbey Road te werken.

In 1970 maakte Phil Spector van de bandopnames de elpee Let It Be. Paul McCartney was echter ontevreden over het resultaat. Met name zijn eigen ballade The Long and Winding Road en John Lennons Across The Universe zouden bijna onherkenbaar zijn verminkt. Of Lennon het daarmee eens was, is twijfelachtig. Hij werkte in de jaren daarna nog vaak samen met Spector.

In vergelijking tot het oorspronkelijke album zijn op Let It Be . . . Naked twee 'onbetekenende' songs weggehaald (Maggie Mae en Dig It) en is Lennons Don't Let Me Down eraan toegevoegd. Het nieuwe album bevat ook een bonus-cd met gesprekken van The Beatles gedurende de opnames en een 32 pagina's tellend boekwerkje.

Neil McCormick - muziekcriticus van de Daily Telegraph - noemt de nieuwe versie beter. 'Ze waren een geweldige band en nu hoor je ook hoe ze echt live klonken.' Andere critici vinden dat het nieuwe album weinig toevoegt. 'Zo veel verschil met de oorspronkelijke songs is er niet.' Zij noemen het album een commerciële operatie waarmee een laatste druppel wordt geperst uit de erfenis van The Beatles.

Meer over