Britse filmregisseur Bryan Forbes overleden

De Britse filmregisseur Bryan Forbes is woensdag in zijn woning in Virginia Water in het zuidoosten van Engeland overleden. Dat heeft zijn familie aan de BBC meegedeeld. Forbes, die 86 jaar is geworden, is vooral bekend om zijn horrorfilm The Stepford Wives (1975). Hij leed sinds 1975 aan de ongeneeslijke ziekte multiple sclerose.

Bryan Forbes, pseudoniem van John Theobald Clarke, begon zijn loopbaan als acteur in Britse films, zoals the Colditz Story (1955). In 1961 maakte hij zijn debuut als regisseur met de film Whistle down the wind.

Forbes kreeg ook bekendheid met de documentaire 'Elton John and Bernie Taupin say goodbye Norma Jean and other things', over de eerste jaren van de samenwerking tussen de zanger John en zijn tekstschrijver Taupin.

Forbes, die sinds 1954 getrouwd was met actrice Nanette Newman, werd in 2004 benoemd tot CBE, een hoge Britse onderscheiding.

Volgens zijn goede vriend Matthew d'Ancona is met het overlijden van Forbes 'een grootheid in de filmindustrie' heengegaan. 'Hij was bekend en geliefd door mensen over de hele wereld. Hij is onvervangbaar.'

In zijn laatste jaren hield Forbes zich vooral bezig met het schrijven van romans en een tweedelige autobiografie. Zijn laatste werk, The Soldier's Story, verscheen vorig jaar.

Meer over