Brits Kamerlid oogst lof als King Lear

Het verschil tussen het Lagerhuis en een Londens theater is klein. Een bewijs daarvoor levert de actrice Glenda Jackson nu in de Queen Vic, waar de 80-jarige na een Kamerlidmaatschap van bijna 25 jaar terugkeert naar het toneel. Haar titelrol in een genderneutrale uitvoering van Shakespeares King Lear is lovend ontvangen.

Patrick van IJzendoorn
Glenda Jackson als King Lear. Beeld Tristram Kenton
Glenda Jackson als King Lear.Beeld Tristram Kenton

'Ze is geweldig. Geen ge-als, geen gemaar (...) hier zal nog jaren over worden nagepraat', schreef The Daily Telegraph. 'Jackson, net als alle andere grote Lears, schakelt van het ene op het andere moment tussen krankzinnigheid en gezondheid, tussen woede en tederheid, tussen vocale luidruchtigheid en fysieke kwetsbaarheid,' oordeelde The Guardian.

Dat was een echo van de lof die Jackson, indertijd lid van de Royal Shakespeare Company, vijftig jaar terug had gekregen voor haar Ophelia in Hamlet. De arbeidersdochter uit de Merseyside verwierf ook faam voor haar rollen in Ken Russells Women in Love en A touch of class, optredens die haar Oscars opleverden.

Ze is altijd politiek betrokken geweest en begin jaren negentig veroverde de actrice namens de Labour Partij de zetel voor het kiesdistrict Hampstead & Highgate, waar veel progressieve acteurs, intellectuelen en politici resideren. Tony Blair benoemde haar tot onderminister van Transport. Maar al snel nam ze afstand van hem, uit onvrede met zijn Irak- en onderwijsbeleid.

In het parlement hield de klassieke socialiste levendige toespraken, die soms een provocerend karakter hadden. Bij een kamerbijeenkomst over Margaret Thatchers dood sloeg ze enkele nagels in de doodskist van de IJzeren Dame. Vorig jaar gaf ze haar zetel op teneinde terug te keren naar haar oude liefde. Het deed haar goed, zag Quentin Letts, die zowel politieke debatten als theaterstukken recenseert voor The Daily Mail. 'Toen het doek viel keek ze een stuk blijer en tevredener dan ze ooit heeft gedaan in de Commons.'

Meer over