Britney kwam, viel, overwon (en staat vanavond in Ahoy)

Bijna geen popster is zo snel geklommen en hard gevallen als Britney Spears. Van tieneridool in de jaren '90 tot kaal, berooid en schichtig in de tabloids. Vanavond staat ze voor een nog niet uitverkocht Ahoy. Een carrière in vijf stappen.

Pieter Sabel

1. ...Baby One More Time
Bevallig in schooluniform gestoken dendert Britney Spears met ...Baby One More Time de hitlijsten binnen, in 1999. Een jaar eerder werd de single in de Verenigde Staten uitgebracht. 5 weken stond het nummer bovenaan de belangrijkste Amerikaanse hitlijst, 4 weken op nummer 1 van de Nederlandse mega top 100. En nummer 1 in nog zo'n tien landen. Spijt zal de groep TLC hebben gehad, het nummer werd door hen afgewezen. Zo niet door Spears. De wereld was een tieneridool (Spears was op het moment van uitbrengen in Amerika 17) rijker.

2. Crossroads
Wat is dat toch, met zangeressen? Succes leidt er kennelijk toe dat mensen denken dat je ook best kunt acteren. Over de vraag of dat zo is of niet kan gedebatteerd worden, feit is dat Crossroads, de film die in 2001 verscheen met Spears in een van de hoofdrollen, een draak van een film werd.

3. De Zoen
Kindsterren worden oud, en krijgen dan kennelijk de behoefte hun imago te voorzien van wat rafelrandjes. Weg met de schooluniformen, welkom leren ondergoed. Dat werk. Kroon op het werk van de 'nieuwe' Britney Spears: een zoen met Madonna op het podium van de MTV Music Awards. Daarna moest de wereld eraan geloven: Britney Spears was volwassen geworden, en sexy. Met de videoclips van de singles van het album In the Zone, dat datzelfde jaar verscheen, als belangrijkste voorbeeld. Overigens: Ook In the Zone kwam binnen op nummer 1 in de Amerikaanse albumlijsten. Daarmee is Spears de eerste vrouwelijke artiest die dat gelukt is.

4. Kaal
Daarna ging het echter snel bergafwaarts met de eens zo populaire Spears. Ze moet een tournee afzeggen vanwege een knieblessure, trouwt en scheidt binnen 55 uur. Daarna kondigt ze aan een gezin te willen stichten, intussen brengt ze een parfum en een compilatiealbum uit. Ze scheidt nog eens. Nu van de vader van haar kinderen.

Gek genoeg - of misschien juist niet - brengt ze in 2007 Blackout uit, dat algemeen wordt gezien als haar beste album. En dat wéér op 1 binnenkomt. Het optreden op de MTV Music Awards in datzelfde jaar loopt echter uit op een ramp. Daarna is de popster van weleer vooral onderwerp van roddel en schandalen. De kinderbescherming komt bij haar op bezoek, ze wordt onder invloed afgevoerd door de politie. Triest dieptepunt: een kale Britney Spears die fotografen aanvalt met een paraplu.

5. Femme Fatale
Maar Spears komt terug. Femme Fatale, het album dat afgelopen maart verscheen, komt wederom binnen op nummer 1 in de Amerikaanse hitlijsten en breekt record na record. De eerste single Hold It Against Me staat in no-time bovenaan de best verkopende nummers op iTunes, en wordt zo vaak gedraaid dat Spears een oud record van Mariah Carey als bestgedraaide plaat op één dag uit de boeken stoot.

En vanavond is ze dus in Ahoy (kaarten zijn nog te verkrijgen via Livenation). Waar ze, op basis van de setlist die ze eerder in Duitsland speelde, de komende nummers zal zingen. Hoewel, of ze echt zal zingen blijft nog even de vraag. Fans in België klaagden na het optreden in het Sportpaleis in Antwerpen over de 'grote playbackshow'.

Hold It Against Me
Up n' Down
3
Piece Of Me
Big Fat Bass
How I Roll
Lace and Leather
If U Seek Amy
Gimme More
(Drop Dead) Beautiful
Don't Let Me Be The Last To Know
Boys
...Baby One More Time
S&M (cover van Rihanna)
Trouble for Me
I'm A Slave 4 U
I Wanna Go
Womanizer

Toegift:
Toxic
Till the World Ends

Britney Spears in het Sportpaleis in Antwerpen. Beeld getty
Britney Spears in het Sportpaleis in Antwerpen.Beeld getty
Spears naakt en zes maanden zwanger op de cover van Harper's Bazaar, in 2006. Beeld
Spears naakt en zes maanden zwanger op de cover van Harper's Bazaar, in 2006.
De kus van Spears en Madonna in 2003. © GETTY Beeld
De kus van Spears en Madonna in 2003. © GETTY
Spears bij een van de zaken rondom de vraag of ze haar ouderlijk gezagd mag houden. Beeld
Spears bij een van de zaken rondom de vraag of ze haar ouderlijk gezagd mag houden.
Tabloidfoto's van een kale Britney Spears in 2007. © AFP Beeld
Tabloidfoto's van een kale Britney Spears in 2007. © AFP
Spears wordt, in kennelijke toestand, in 2007 weggevoerd van haar huis in een ambulance. © AP Beeld
Spears wordt, in kennelijke toestand, in 2007 weggevoerd van haar huis in een ambulance. © AP
Britney Spears in het Sportpaleis in Antwerpen, begin oktober. Beeld getty
Britney Spears in het Sportpaleis in Antwerpen, begin oktober.Beeld getty
Meer over