Brit ziet verkiezingen ook als 'practical joke'

Een goede grap is altijd te verkiezen boven welke serieuze zaak ook. De overwinning van Ken Livingstone als burgemeester van Londen afgelopen week moet dan ook vooral worden gezien als een practical joke....

Lucas van Grinsven

Twee jaar na de verkiezing van Bill Clinton als president reden in Amerika auto's rond met de bumpersticker 'Okay, the joke is over. Bring Back Bush'. Maar door de bestuurders werd zelden gelachen. Amerika is geen Londen. Waar vind je verkiezingsformulieren waarop kandidaten tienduizend vliegende yogi's willen installeren om Londen de hoofdstad voor wereldvrede te maken (hoewel ik niet uitsluit dat deze partij misschien serieus was)?

Over gevoel voor humor gesproken: tijdens een lunch met collega Sat werden we voortdurend onderbroken door zijn zaktelefoon. Aanvankelijk nam hij op, om vrijwel onmiddellijk op te hangen. Na de tweede keer drukte hij de oproepen weg. Collega's, zich niet bewust van wat voorafging, namen de lift mee naar beneden. Opnieuw ging Sats telefoon, de stilte verscheurend. Zonder te kijken pakte hij het apparaat en wurgde de oproep.

Terwijl een keur van chefs en oude rotten hem intens gadesloeg zei deze jonge verslaggever (altijd op zoek naar nieuws): 'I hate stories.' Het kleine liftje ontplofte bijna van het lachen. Zonder vragen te stellen en nagrinnikend wandelden de senioren weg van hun junior. Sat is ongetwijfeld in hun achting gestegen.

Hopelijk heeft die mevrouw die naar Zwolle moest hetzelfde gevoel voor humor. Op weg naar Schiphol, op de hele vroege maandagmorgen, vergat ik mijn treinkaartje uit de automaat te pakken. Op een holletje terug. 'Sorry', riep ik nog triomfantelijk, terwijl ik het kaartje uit de bak griste, de verbaasde blikken negerend. Sprintje terug naar het perron en net op tijd voor de deuren sloten.

Twee minuten later zie ik in gedachten de mevrouw opnieuw voor de automaat staan. Dat was geen verbazing, dat was verbijstering, dringt het tot me door. Ik friemel het treinkaartje te voorschijn: eersteklas naar Zwolle. Passagiers in mijn coupé kijken geamuseerd toe hoe ik begin te hyperventileren.

Ik ben nog lang geen Brit.

Meer over