Brighter Than Creation's Dark

Messcherpe gitaarduels * * * *

Ze maken hopeloos ouderwetse muziek, de Drive-By Truckers uit Georgia, maar hun sterk in de Amerikaanse southern rock van de jaren zeventig gewortelde platen hebben een begeestering die zelfs bij grote voorbeelden als Lynyrd Skynyrd en de Allman Brothers een zeldzaamheid was.
Ook het negende album Brighter Than Creation's Dark had in 1973 gemaakt kunnen zijn, maar de messcherpe gitaarduels in 3 Dimes Down en The Man I Shot hebben een zeggingskracht die Neil Young met zijn Crazy Horse al decennia lang ontbeert.
Los van robuuste rock kan de band, die het vertrek van een van de belangrijkste krachten (Jason Isbell) nauwelijks heeft gedeerd, ook met verstild countryrepertoire uit de voeten, zoals blijkt in Bob.

Brighter Than Creation's Dark is niet alleen hun beste en met 19 nummers meest veelzijdige album, maar bewijst ook dat Drive-By Truckers begrijpen wat Neil Young en The Eagles zo goed maakte. Leg een liedje als Daddy Needs A Drink naast alles op de laatste cd van The Eagles, en je vraagt je af waar het ooit met de mannen van Hotel California is misgegaan.

Meer over