nieuws

Bridgerton is de meestbekeken Netflix-serie aller tijden: 82 miljoen keer in drie weken

De kostuumserie Bridgerton is de meestbekeken serie sinds de oprichting van de streamingdienst Netflix. In de 28 dagen dat de serie nu beschikbaar is, zouden 82 miljoen huishoudens hebben gekeken.

Bridgerton, al 82 miljoen keer gezien binnen een maand. Beeld
Bridgerton, al 82 miljoen keer gezien binnen een maand.

Het romantische kostuumdrama van Shonda Rhimes dat is gebaseerd op de historische romans van Julia Quinn, zou bovendien in 83 landen op de eerste plek van de Netflixranglijst zijn beland, waaronder de VS, India, Brazilië en Nederland.

Dat maakte Netflix donderdag bekend. Het vorige Netflixrecord van populairste serie in de eerste 28 dagen was de fantasyserie The Witcher, die volgens de streamingdienst door 76 miljoen huishoudens is bekeken.

Geen controle

Een kanttekening bij de cijfers van Netflix is dat ze niet kunnen worden gecontroleerd. Netflix houdt gegevens over kijkgewoonten en -cijfers meestal voor zich, behalve als er een succes te vieren is. Wat bekend is, is dat de streamingdienst iemand meetelt als kijker als die twee onafgebroken minuten heeft gekeken. Dus mensen die halverwege of na de eerste aflevering afhaken, worden ook meegerekend.

De serie, die zich afspeelt in de hogere klasse van het vroeg 19de-eeuwse Verenigd Koninkrijk, valt op omdat Shonda Rhimes veel acteurs van kleur heeft gecast voor rollen die binnen de tradities van het genre voor witte acteurs zijn. Ook de combinatie van popmuziek in klassieke arrangementen en de seksscènes – in een voorheen preuts genre – van het centrale romantische duo, gespeeld door Phoebe Dynevor en Regé-Jean Page, zullen hebben bijgedragen aan de populariteit van de serie.

Inmiddels heeft Netflix ook de tweede serie van Bridgerton aangekondigd.

Lees ook

Het lijkt simpel: wil je meer bruine en zwarte mensen in series en films, dan stel je de cast gewoon zo kleurrijk mogelijk samen. Zoals in kostuumdrama Bridgerton. Toch ligt het niet zo eenvoudig.

Uitstekend binge-materiaal met plotwendingen en ‘duistere geheimen’ in die de serie soms doen denken aan een vroege variant van de Fifty Shades-trilogie, schrijft Mark Moorman in de recensie (★★★☆☆)

Op zoek naar meer series? De Volkskrant selecteert voor u het beste van Netflix en andere aanbieders

Meer over