Komedie

Bride Wars

Ratio? Volstrekt afwezig

Bride Wars leunt op drie belangrijke veronderstellingen die iedere milde feministe direct al op de kast krijgen. Een: iedere vrouw droomde al als meisje van roze, tule en een bruidegom. In die volgorde. Twee: dat huwelijk blijft haar leven lang het ultieme doel. Drie: als het moment eenmaal daar is, ontpoppen vrouwen zich tot onvoorspelbare, irrationele wezens die mijlenver verwijderd zijn van de intelligente, grappige mensen die ze ooit waren.

Dit geldt in elk geval voor Liv (Kate Hudson) en Emma (Anne Hathaway), die rondom hun bruiloft zo leeghoofdig zijn dat het een wonder is dat ze zich überhaupt staande wisten te houden als respectievelijk topadvocaat en lerares. Na wat consternatie over hun verlovingen, wordt er in Bride Wars gewinkeld tot – o, horror – de hartsvriendinnen erachter komen dat hun huwelijken per ongeluk op dezelfde dag zijn gepland. En hun beider droomlocatie is alleen dan nog vrij.

Tegelijk trouwen? Geen optie. Een andere plek? Geen denken aan. Ratio? Volstrekt afwezig. Om een of andere reden proberen de vrouwen elkaar vervolgens op nogal suffe manieren te saboteren.

Bride Wars is te braaf en te flauw om een geslaagde parodie op huwelijkshysterie te zijn. Maar als vrolijke vriendinnenkomedie werkt de film ook niet: de twee bruiden-in-spe zijn niet leuk. Ze zijn egocentrisch, hebberig en alleen gericht op uiterlijkheden. Kate Hudson, tevens producer, kan haar monsterlijke personage slechts met moeite compenseren met charme. En zelfs Anne Hathaway, die dit jaar zo goed was in de andere film rondom een bruiloft (Rachel Getting Married) en de meest rampzalige films nog weet op te fleuren, kan niet meer doen dan in hotpants aan een touw slingeren. Zij krijgt punten voor inzet.


Meer over