Review

Brammetje Baas roept slechts irritatie op

De theatershow Brammetje Baas lijkt het resultaat van een improvisatieweek voor ADHD'ers. De liedjes zijn tenenkrommend en de dialoogjes zo simpel dat alle spanning wegsijpelt.

null Beeld
Beeld

Als je als theatermaker meelift op een goede jeugdfilmtitel - Brammetje Baas naar het boek van Tamara Bos - doe het dan goed. Niet zo amateuristisch als de voorstelling die scriptschrijver Tom Sijtsma en regisseur Pepijn Cladder ervan hebben gemaakt. Vorig jaar kondigde Van Engelenberg Theaterproducties de theaterversie al aan. De verwachtingen groeiden, temeer daar eerdere boekbewerkingen - van Jacques Vriens (Oorlogsgeheimen), Paul Biegel (De Kleine Kapitein) en Tamara Bos (Het Paard van Sinterklaas) - in dezelfde handen tot inventieve, kleinschalige voorstellingen hadden geleid.

Brammetje Baas (6+) lijkt echter eerder het resultaat van een improvisatieweek voor ADHD'ers. Op een kaal toneel komt acteur Robbie Aldjufri op als Brammetje Baas ('Hallo, ik ben Brammetje' en oeverloos vaak: 'Hé'). Binnen tien minuten sjouwt hij het vol met zooi: piano, toneeldeur, stoelen en, natuurlijk, een omgekeerde rugzak vol stuiter- en pingpongballen. Voortdurend loopt hij zijn impulsieve gedachten achterna, met halfafgemaakte scènetjes rond klaar-overs voor mieren, de uitvinding van een raketbus en simpele woordengrapjes rond 'oe'.

De dramatische tegenkleur zou moeten komen van actrice Maria Noë als celliste Pippa, maar de liedjes zijn tenenkrommend en de dialoogjes zo lachwekkend voorspelbaar, simpel en naïef dat alle spanning wegsijpelt.

In plaats van begrip voor storend ADHD-gedrag en respect voor originele kanten - toch de bedoeling van boek en film van Bos - roept deze Brammetje Baas slechts irritatie en verveling op. In de film moet Brammetje van school wisselen. Kan zoiets in het theater ook? Wisselen van regisseur?

Brammetje Baas. Door Van Engelenburg Theaterproducties. Vanaf 6 jaar. 9/12, Schouwburg Amstelveen. Tournee t/m 1/5.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over