Bram Peper opent Poetry Africa in Durban

De Rotterdamse burgemeester Bram Peper heeft zondagavond samen met zijn ambtgenoot uit het Zuid-Afrikaanse Durban, Obed Mlaba, het poëziefestival Poetry Africa geopend....

ANP

DURBAN

Na een toespraak van medeorganisator Breyten Breytenbach was het de beurt aan beide burgemeesters om het festival, dat tot en met zaterdag zal duren, formeel te openen. Burgemeester Mlaba stal de show door aan het eind van zijn toespraak onder luid applaus een lied te zingen en zijn collega Peper uit te dagen hetzelfde te doen.

De Rotterdamse burgemeester zag hiervan af. 'Ik ben geen dichter en zeker geen zanger, slechts burgemeester en ik kan u verzekeren, dat is al moeilijk genoeg', vertelde hij het publiek. In zijn rede wees hij op het feit dat Zuid-Afrikaanse dichters vanaf de eerste editie van Poetry International steeds een belangrijke rol hebben gespeeld op het Rotterdamse poëziefestival.

Het jaarlijkse Poetry International in Rotterdam diende als model en uitgangspunt voor het festival in Durban. Er nemen 25 dichters aan deel, van wie eenderde afkomstig is uit Zuid-Afrika. Onder de buitenlandse gasten bevinden zich Remco Campert en Hugo Claus.

Het is de bedoeling van de organisatoren in Durban dat Poetry Africa uitgroeit tot een jaarlijks terugkerend evenement voor het hele zuiden van het Afrikaanse continent.

De Rotterdamse burgemeester wenste Poetry Africa een 'behouden vaart' en herinnerde hij aan de 'al jaren bestaande bijzondere band' tussen Durban en Rotterdam. Sinds maandag mag Durban zich bovendien officieel 'partnerstad' van Rotterdam noemen.

Meer over