Boyhood en Scientology-docu aangekocht door NPO

De NPO heeft de rechten verworven van de met prijzen overladen film Boyhood, maar ook die van de HBO-documentaire Going Clear, over de Scientology Church. Dat meldt de aankoopafdeling van de publieke omroepen vandaag vanaf het jaarlijkse omroepbeurs in Cannes.

Ellar Coltrane, de hoofdrolspeler van Boyhood. Beeld ap
Ellar Coltrane, de hoofdrolspeler van Boyhood.Beeld ap

Boyhood is een Amerikaanse dramafilm uit 2014, geschreven en geregisseerd door Richard Linklater. Opmerkelijk is dat de opnames begonnen in 2002 en werden afgewerkt in 2013. De hoofdrollen zijn voor Patricia Arquette, Ellar Coltrane en Ethan Hawke. Boyhood staat vermoedelijk pas ergens in 2016 in de uitzendschema's van de NPO. Ook de meeste andere aangekochte series, docu's en films zijn gekocht voor uitzending volgend jaar of in het najaar van 2015.

Uitzondering is de documentaire over de Scientologykerk, die zendt de VPRO al op 19 mei aanstaande uit. In deze film klappen acht voormalige leden van de Scientologykerk uit de school over het doen en laten van de controversiële organisatie. Onder anderen de met Oscars bekroonde scenarist Paul Haggis (Crash) komt aan het woord. De acht oud-leden praten over hun vaak schokkende ervaringen, over wat hen in eerste instantie aantrok aan Scientology en waarom ze de kerk hebben verlaten. Ook komt het ontstaan van de kerk aan bod en de rol die grote sterren als John Travolta en Tom Cruise hebben gespeeld in het succes van Scientology.

Richard Linklater, regisseur van het veelgeprezen Boyhood Beeld reuters
Richard Linklater, regisseur van het veelgeprezen BoyhoodBeeld reuters

Recensies

Hoe oordeelden de Volkskrant en andere (internationale) kranten over Boyhood? Lees het hier

Natuur
Voor NPO1 zijn een paar natuurdocumentaires aangekocht. Dit najaar is de nieuwe serie The Hunt te zien. Pets: Wild at heart (EO) en Cats Uncovered (NTR), volgen daarna. Voor de familiezender zijn ook de rechten van enkele detectives veiliggesteld: Chasing Shadows en Falco. Verder zijn nieuwe seizoenen te zien van Silent Witness, Midsomer Murders, Scott & Bailey en Dicte. Ook komt NPO 1 met de nieuwe Vlaamse misdaadserie, De Ridder (AVROTROS).

NPO 2 brengt nieuwe seizoenen van The Fall, The Bridge en Beck. Allemaal uit te zenden door de KRO. Begin juni start de zender met de politieke serie The Honourable Woman (VARA), bekroond met een Golden Globe voor actrice Maggie Gyllenhaal. In de zomer komt een nieuwe romantische Australische serie A place to call home (MAX). Naast de Scientology-docu, komt de VPRO met nog een ophefmakende documentaire, te weten CitizenFour over Edward Snowden en de NSA. Deze HBO-productie werd dit jaar nog onderscheiden met een Oscar.

Gomorra
Voor NPO 3 werd onder meer de Italiaanse serie Gomorra (VPRO) aangekocht, gebaseerd op de gelijknamige film uit 2008, over het Napolitaanse misdaadsyndicaat Camorra. Nast Boyhood, kocht de jongerenzender de volgende films: American Hustle, Foxcatcher, Prisoners, The Bling Ring, Inside Llewyn Davis, A Most Wanted Man, Blue Jasmine, It Follows en The Badadook.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over