Bowies kunst gaat op toernee

De in januari overleden David Bowie bezat een bijzondere collectie kunstwerken. Veel ervan wordt binnenkort geveild en gaat in aanloop daarnaartoe op tournee.

Harold Gilman, Interior (Mrs Mounter). Beeld Sotheby's
Harold Gilman, Interior (Mrs Mounter).Beeld Sotheby's

David Bowie gaat een nieuwe tournee maken - althans: de kunst die hij bezat. Veilinghuis Sotheby's kondigde donderdag aan dat op 10 en 11 november circa 400 kunstwerken uit de erfenis van de overleden popster worden geveild in Londen. Daarvoor wordt deze collectie op verschillende plekken in de wereld getoond.

De Preview World Tour is eerst te zien in de Britse hoofdstad (vanaf 20/7) en reist dan door naar Los Angeles, New York en Hongkong.

Bowie stierf op 10 januari van dit jaar aan de gevolgen van leverkanker, twee dagen na zijn 69ste verjaardag. Volgens een woordvoerder van de erfgenamen (zijn vrouw en twee kinderen) houdt zijn familie 'bepaalde stukken van bijzondere persoonlijke waarde', maar is het 'nu tijd om anderen de gelegenheid te geven om de kunst en objecten te waarderen - en aan te schaffen - die hij zo bewonderde'.

Daar moet wel een vermogen voor worden neergeteld, al scheelt het een slok op een borrel dat het Britse pond door de voorgenomen Brexit flink lager staat. Topstuk van Bowies te veilen collectie is het schilderij Air Power uit 1984 van Jean-Michel Basquiat, dat volgens een schatting van Sotheby's drie- tot vier miljoen euro zal opbrengen.

De popster zou het doek in 1997 voor (omgerekend) zo'n 120 duizend euro hebben aangeschaft. Een jaar voor de aankoop had Bowie de rol van Andy Warhol gespeeld in een film over Basquiat, de Amerikaanse kunstenaar die in 1988 na een overdosis heroïne was gestorven.

null Beeld Basquiat, Air Power (1984),Sotheby's
Beeld Basquiat, Air Power (1984),Sotheby's

Meer dan de helft van de 400 te veilen objecten bestaat uit werk van hedendaagse en moderne Britse kunstenaars, zoals Henry Moore, Damien Hirst, Frank Auerbach, Harold Gilman en Peter Lanyon. Bowie verzamelde ook hedendaagse Afrikaanse kunst, outsiderkunst gemaakt door patiënten van de Weense psychiatriekliniek Gugging, surrealistisch werk en design (zie inzet boven).

Geschat wordt dat de veiling meer dan 12 miljoen euro opbrengt. Dat zou wel eens flink meer kunnen worden, gezien het feit dat de stukken in het bezit zijn geweest van 'een van de allergrootsten in de popmuziek', zoals deze krant over Bowie schreef na diens dood. Oliver Barker, voorzitter van Sotheby's Europa, noemde de collectie van de popster gisteren 'eclectisch, geïmproviseerd en ingetogen'. De verzameling geeft een 'uniek inzicht in de wereld van een van de grootste creatieve geesten van de 20ste eeuw', zei hij.

Volgens Bowies nabestaanden was de collectie 'gevoed door persoonlijke interesse en samengesteld uit passie'. 'Kunst was, serieus, het enige dat ik ooit wilde bezitten', zei de popster in 1998 in een interview met The New York Times, waarin hij met kennis van zaken praatte over het werk van allerlei kunstenaars. Over een schilderij van de hand van Auerbach merkte hij op: 'Ik kan ernaar kijken en zeggen: Mijn God, yeah. Ik wil klinken zoals dat eruitziet.'

Italian Design

Zo'n honderd stukken uit de collectie van David Bowie zijn design. De popster was een fan van de in 2007 overleden Milanese ontwerper Ettore Sottsass en de door hem opgerichte Memphisgroep. Ook wordt een futuristisch stereomeubel uit 1965 van Bowie geveild, ontworpen door de Italiaanse broers Pier Giacomo en Achille Castiglioni (foto rechts). De Brionvega Radiophonograph, model no. RR 126 zal volgens veilinghuis Sotheby's 950 tot 1.450 euro opbrengen.

De popster was betrokken bij een uitgeverij van kunstboeken en maakte enkele interviews voor het Britse tijdschrift Modern Painters, onder meer met Jeff Koons en Tracey Emin. Bowie schilderde ook zelf, zoals onlangs nog was te zien op de tentoonstelling over hem in het Groninger Museum.

Hij liet zich ook in zijn muziek inspireren door kunst. De hoes van een van zijn beroemste albums, Heroes, getuigt daarvan. De opgeheven handen van Bowie zijn volgens hem een verwijzing naar het werk Roquairol van de Duitse expressionist Erich Heckel, dat de popster tijdens zijn verblijf in Berlijn had gezien.

Meer over