TheaterrecensieDe wonderlijke wereld van Boudewijn Buch

Boudewijn Buchs beklemmende zoektocht naar betekenis in zijn bestaan ★★★☆☆

Dick van den Toorn poogt, in dankbare herinnering, de levendige fantasie van de populaire schrijver te verklaren.

Hein Janssen
Dick van den Toorn in De wonderlijke wereld van Boudewijn Buch.  Beeld Anne van Zantwijk
Dick van den Toorn in De wonderlijke wereld van Boudewijn Buch.Beeld Anne van Zantwijk

‘Al schrijf ik duizend gedichten, ik weet dat ik geen dichter ben.’ Dat zinnetje in De wonderbaarlijke wereld van Boudewijn Buch is in wezen de kern van deze voorstelling. Over Buchs voortdurende zoeken naar de betekenis van zijn eigen bestaan. Wat is hij nu eigenlijk? En vooral ook: wie is hij?

Over deze bijzondere schrijver, tv-presentator, verzamelaar en levenskunstenaar tegen wil en dank heeft het Leidse Theater Ins Blau een voorstelling gemaakt. Naar een tekst van Kevin Jolly speelt Dick van den Toorn Buch, Gerardjan Rijnders regisseerde hem. Het is zowel een dankbare herinnering aan Buch alsook een poging te verklaren waar diens levendige fantasie vandaan kwam. Want dat Buch in hoge mate feit en fictie door elkaar haalde, is intussen algemeen bekend.

Van den Toorn begint vanuit de dood en kijkt terug op des schrijvers leven. Beeldend beschrijft hij het herenhuis in Amsterdam, volgestouwd met boeken, opgezette vogels, een verzameling postzegels – kortom: de schatkamer van Boudewijn. Vandaaruit ontrolt de voorstelling zich als een caleidoscoop van anekdotes en beschouwing, waarin vooral Buchs eeuwige verlangen naar een groots en meeslepend leven de boventoon voert. Terugkerende thema’s zijn de vader-zoon-verhouding en zijn verboden passie voor jonge jongetjes. In het decor staat een leeg kinderstoeltje – misschien wel als verwijzing naar Buchs verzonnen zoontje, bekend uit de roman De kleine blonde dood (1985). Het is in al zijn eenvoud een beklemmend beeld.

Op 23 november 2002 opende het Journaal met de dood van Buch. Het was de eerste keer dat het de dood van een schrijver het belangrijkste nieuws vond, vertelt hij in de voorstelling met enige trots.

De wonderbaarlijke wereld van Boudewijn Buch

Theater

★★★☆☆

Door Theater Ins Blau; tekst Kevin Jolly; spel Dick van den Toorn, regie Gerardjan Rijnders.

26/9 Theater De Verbeelding Purmerend, tournee t/m 2/12.

Meer over