Film

Boss Level biedt vermakelijk escapisme zonder al te veel pretenties ★★★☆☆

Net als het in deze zoveelste tijdlusfilm eentonig dreigt te worden, krijgt de kijker een nieuw brokje informatie opgediend.

null Beeld

Elke ochtend als ex-militair Roy Pulver (Frank Grillo) wakker wordt, kan hij nog net het zwaard van een huurmoordenaar ontwijken. Niet veel later verschijnt iedere dag dezelfde helikopter voor zijn raam, met dezelfde mannen die hem met een bazooka proberen uit te schakelen.

Bijna gapend voert hij de eerste gevechten uit – blokkeer die arm, duik daar weg, slokje koffie, verberg je achter de bank. Aan het begin van Boss Level is het de 149ste keer dat Pulver de dag opnieuw doet; nooit is hij erin geslaagd levend de avond te halen. Steeds als hij een stapje verder komt, duikt er onverwachts weer een kleurrijk personage op dat hem om onverklaarbare redenen doorzeeft met kogels of zijn hoofd erafhakt of laat ontploffen. En na zijn dood wordt hij weer wakker, op dezelfde plek, in dat bed, met dat zwaard naast zijn hoofd en begint alles weer opnieuw.

Interessant toch, dat Boss Level de zoveelste tijdlusfilm is die verschijnt in deze coronaperiode, waarin het echte leven al gereduceerd is tot een aaneenschakeling van repetitieve, verrassingsloze dagen. Regisseur Joe Carnahan (The A-Team, The Grey) gebruikt het principe om een kruising te maken tussen Groundhog Day (1993) en een computerspelletje, met zo’n level waarin je maar niet verder komt. Boss Level probeert de choreografie achter actiescènes niet te verdoezelen, maar laat die juist zien. Grappig gevonden, en met de juiste opgetrokken wenkbrauw gespeeld door Grillo.

Tussen onmogelijke ontsnappingen en bruut bloedvergieten door moet Pulver zien uit te vinden waarom zijn leven zich in een eindeloze cirkel voltrekt. Dat heeft iets te maken met Pulvers ex (Naomi Watts), haar boze, akelige baas (Mel Gibson, slim gecast dus), een mysterieuze machine en het einde van de wereld. Het boeit allemaal net zo weinig als de emotionele verhaallijn rondom Pulvers zoontje.

Waar het om draait, is dat er in Boss Level nét steeds een nieuw brokje informatie wordt opgediend voor het eentonig wordt. Dat er rustmomenten zijn als het vermoeiend begint te worden. En als het de saaie kant dreigt op te gaan, duikt er plots een man op met dwerggroei die een bom op Pulvers rug plakt. Boss Level is vermakelijk escapisme, en meer wil het ook niet zijn.

Boss Level

Actiefilm

★★★☆☆

Regie Joe Carnahan

Met Frank Grillo, Naomi Watts, Mel Gibson.

101 min., vanaf 30/4 te zien op vele platforms.

Meer over