BoekenBestsellers

Bookstore Day laat helaas geen sporen achter in de bestsellerlijsten

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad vertelt hoe het nu gaat.

Jet Steinz
null Beeld Querido
Beeld Querido

Het was Bookstore Day, een feestdag ter ere van de onafhankelijke boekhandel. En dus werd iedereen opgeroepen naar de onafhankelijke boekhandel te komen, of nou ja, niet iedereen tegelijk natuurlijk, want corona, maar toch was het feest, met vier Chabots die van onafhankelijke boekhandel naar onafhankelijke boekhandel trokken, en met gesigneerde dan wel exclusieve ‘dagdeals’, zoals een bundel korte verhalen van Nicolien Mizee en de biografie van Albert Speer voor een zacht prijsje. Het is alleen jammer dat Bookstore Day geen sporen heeft achtergelaten in de bestsellerlijsten: geen boek van welke Chabot dan ook, noch een van de dagdeals. In plaats daarvan: de titels die toch al goed verkochten (Rijneveld, Ferrante, Japin, Lubach, Bregman, enzovoort). In de Volkskrant Toptien is alleen Josephine Rombouts’ De weg naar Cliffrock Castle nieuw.

De Top 60 staat verder vol met Maarten van Rossem (Allemaal de schuld van Montgomery en Van Rossem houdt je scherp, op 14 en 37) en een hoop kook- en bakboeken – om een sweater body te creëren misschien, want de winter komt eraan. Flavour, Ottolenghi’s nieuwste, staat op 2, terwijl de vorige (Simpel) zijn 96ste week ingaat. Jamie Oliver, de gevallen chef, houdt het hoofd boven water met 7 x anders (op 30). Sandra & Eric (Waterschoot) publiceerden Leuke recepten – Het kookboek (op 17), Sofie (Chanou) & Jorrit (van Daalen Buissant des Amorie) Lekker & simpel ZOET (32). Van de zussen Jansen & Jansen verscheen Mooi mediterraan (54), het zoveelste kookboek dat een pleidooi houdt voor de mediterrane levensstijl, en Issa Niemeijer-Brown schreef, gewoon, Een boek over brood (42).

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Marieke Lucas Rijneveld: De avond is ongemak; Atlas Contact

2. Elena Ferrante: Het leugenachtige leven van volwassenen; Wereldbibliotheek

3. Arthur Japin: Mrs. Degas; De Arbeiderspers

4. Ottolenghi: Flavour; Fontaine

5. Raynor Winn: Het zoutpad; Balans

6. Arjen Lubach: Stoorzender; Podium

7. Charlie Mackesy: De jongen, de mol, de vos en het paard; KokBoekencentrum

8. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

9. Charlotte Dematons: Alfabet; Hoogland & Van Klaveren

10. Josephine Rombouts: De weg naar Cliffrock Castle; Querido

Hoe gaat het in de boekhandel?

Ike Bekking (Bilthovense Boekhandel): ‘Vorige zaterdag hebben we het tienjarig bestaan van de winkel gevierd, wat toevallig samenviel met Bookstore Day. Het was een geweldige dag, met optredens van Sander Kollaard, Boer Boris en de Kunstmeisjes. Eigenlijk hebben we proefgedraaid voor het najaar, qua drukte en hoe die in goede banen te leiden. Voor de kassa hebben we stippen op de vloer geplakt met anderhalve meter ertussen en ik heb zestig hoepels aangeschaft, waarin de stoelen van het publiek gezet worden tijdens lezingen. Maandag vond de eerste reguliere lezing weer plaats, van Jaap Scholten, maar terug naar het schema van voor corona ga ik niet meer. Elke week een evenement houd je eigenlijk niet vol, heb ik me deze maanden gerealiseerd. Dit najaar verschijnen er minder titels dan anders, wat voor ons prettig is: door het gespreide aanbod – publicatiedata zijn uitgesteld naar januari, bijvoorbeeld – is er zowel fysiek als financieel meer ruimte. Ik merk dat ik daarom ook makkelijker een boek bijbestel als het uitverkocht is, terwijl ik dat er in het verleden nog weleens bij liet zitten, simpelweg omdat er al zo veel lag.’

Meer over