Bonte avond is weinig opzienbarend en onorigineel

Het ergste is de infantiele poep-, pies- en schetenhumor die in ruime mate in de conferences is beland en onverdraaglijk is. Vreemd genoeg ontbreken de creativiteit en ambitie uit eerdere voorstellingen.

Joris Henquet
Kasper van Kooten in zijn show Bonte Avond Beeld Bob Bronshoff
Kasper van Kooten in zijn show Bonte AvondBeeld Bob Bronshoff

Kasper van Kooten in vrouwenkleren, is dat grappig? Nee, wordt al snel duidelijk als hij in de openingsscène van Bonte Avond heen en weer rent tussen zes microfoons om de Dolly Dots te playbacken. Dit weinig flatteuze beeld zet de toon voor Van Kootens nieuwe cabaretsolo, waarin een bonte avond op het schoolkamp uit 1984 de aanzet is voor een nostalgische terugblik. Van Kooten zette met vijf vriendjes een 'legendarische' uitvoering van Love me just a little bit more neer. Hoe is het de jongens vergaan?

Gedurende de voorstelling, waarin het rokje gelukkig snel wordt ingewisseld voor een voetbaltenue, worden elk vriendje en zijn levensloop uitgelicht. Iedere jongen heeft natuurlijk een andere persoonlijkheid, en dan was er ook nog een knap meisje uit Cuijk waar ze allemaal een oogje op hadden. Het is weinig opzienbarend en bovendien onorigineel: zal Van Kooten beseft hebben dat dit enorm lijkt op Bert Wagendorps roman Ventoux? Van Kooten speelde nota bene mee in de verfilming ervan.

Muziek

Sterker zijn de stukken waarin Van Kooten de muziekbeleving van nu afzet tegen zijn muziekbeleving in de jaren tachtig, toen je nog naar de platenzaak moest om een nummer voor te zingen. Muziek is sowieso een van Van Kootens sterkste punten; hoe spijtig is het dat er in deze show bijna alleen maar flauwe karaoke voorbijkomt.

Het ergste is echter de infantiele poep-, pies- en schetenhumor, die in ruime mate in de conferences is beland en onverdraaglijk is. Op bizarre wijze ontbreken de creativiteit en ambitie uit de vorige voorstellingen van deze veelzijdige theatermaker. Volgende keer hopelijk beter.

Bonte avond door Kasper van Kooten. Regie: Titus Tiel Groenestege.
26/11, Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 27/5.

Meer over