Tv-recensieEmma Curvers

Bont Girl van Famke Louise is meer reactievideo dan documentaire

Aan Famkes motivatie mag je twijfelen, maar Bont Girl is een meesterlijk plot van slimme pr-lui en activisten.

‘Welk bontje past bij mij?’, vroeg vlogger en zangeres Famke Louise (21) vorige week op Instagram. Op de foto een Chinese bontmarkt vol dode nertsjes, waar Famke shopte voor haar nieuwe kledinglijn. Vriend en vooral vijand verklaarde Famke voor gecanceld, maar wacht even, was die foto niet wat... ongeloofwaardig bruut? Inderdaad, plottwist, de ophefpost bleek bedoeld om aandacht te genereren voor Famkes nieuwe Videoland-documentaire Bont Girl.

Bont, kun je denken, droegen we dat dan nog? Uit de reacties bleek al dat de afkeuring bepaald niet meer is voorbehouden aan activisten die smijten met rode verf: de vraag naar bont daalt in Europa al jaren en merken van Chanel tot Prada trokken hun handjes ervan af. Toch ging Famke volgens haar hit Vroom (2017) nog met jacka met bontkraag naar de fashionweek – ook onder haar vaak jonge fans zijn bijvoorbeeld Canada Goose-jassen met coyote-bontkraag nog populair. Vroom leverde Famke de Dom Bontje Award 2018 op, maar Famke is de beroerdste niet en stelde zich bereid te ontdekken waarvan bont is gemaakt.

Punten voor veerkracht. In Bont Girl gaat Famke ‘de bontindustrie in China ontmaskeren’, al zijn het vooral activisten Thomas en Jenny van Bont voor Dieren die ontmaskeren. Famke vervult op de trip vaak meer de rol van de prinses die zich vol gepast afgrijzen door een rampgebied laat loodsen.

Bont Girl

‘Echt smerig’, zegt Famke als Thomas haar in een bontwarenhuis een sjaal van wasbeerhond voorhoudt, met kop en al. ‘Nu je er echt een hoofd aan hebt gezien, ga je je wel realiseren van oké, iew.’ Voor de dramatische finale wil het drietal undercover naar een fokkerij in Changli, waar de beestjes soms levend worden gevild, maar Thomas weet niet of Famke de eindstreep gaat halen: ‘Waarschijnlijk gaat ze huilen.’

Plottwist: Famke mocht niet mee. Beetje een anticlimax, wat nu? Maak van de nood een deugd, zoals Famke ook deed toen ze Dom Bontje werd. Het dramatische hoogtepunt van Bont Girl zijn niet de beelden van binnenstebuiten gekeerde wasbeerhondjes (die zijn er ook), maar de opnamen van het gezicht van Famke Louise, die thuis in Almere kijkt naar wasbeerhondjes die binnenstebuiten worden gekeerd. Een reactievideo dus, een genre dat al jarenlang immens populair is op YouTube: we kijken naar iemand die iets bekijkt.

Waarschijnlijk een effectieve oplossing: reactievideo’s geven kijkers een soort gids voor gepaste reacties en kijkers bonden gevoelsmatig met de reageerder over de verschrikking die ze nu sámen hebben doorstaan – op veilige afstand dan.

Naast lof kon Famke Louise ook op de nodige hatelijke reacties rekenen voor haar late bekering, ook toen ze vlak na het verschijnen van de documentaire op Insta haar Ugg-slippers van lamsvel showde. Maar Famke Louise zit in dezelfde glijdende schaal als iedereen, qua dierenleed – ze is er tenminste open over. Misschien ben ik te pragmatisch, maar ik zie vooral een meesterlijk plot van slimme pr-lui en activisten die al jaren bij een onwillige doelgroep met hun gruwelfilmpjes leuren. Een waarbij onder de streep iedereen heeft gewonnen: Famke, de Bont voor Dieren en de wasbeerhondjes.

Meer over