Recensiei,i

Bon Iver laat je met open mond ronddwalen in zijn universum ★★★★☆

null Beeld

Pop

Bon Iver

i,i

Jagjaguwar/Konkurrent

4 sterren

Is hij nu geniaal of hopeloos pretentieus, de Amerikaanse singer-songwriter die zo’n jaar of twaalf optreedt als Bon Iver? Zijn eerste album For Emma, Forever Ago was prachtig. Een beklemmend, droevig verklankt stuk liefdesverdriet. Maar terwijl zijn lijst muziekvrienden groeide, werd zijn muziek cryptischer.

Vernon werkte mee en stond op het podium met Kanye West, die dol was op diens door Auto-Tune vervormde stem. Wij zijn inmiddels nog niet bekomen van Bon Ivers vorige album 22, A Million. Onbegrijpelijke tekstflarden, en titels, ondoordringbaar elektronisch geluid en niet één pakkend liedje.

Het vierde Bon Iver album i,i begint al even onmogelijk, met verknipte stemmen en haperende orkestmuziek. Songtitels als Yi, U (Man Like) en RABi zijn evenmin uitnodigend. En toch fascineert het, net zoals het latere werk van Talk Talk of Scott Walker dat deed.

Elk geluidje, elke stembuiging is onvoorspelbaar en doet je vergeefs zoeken naar de ingang van het Bon Iver-universum. Maar dan klinkt er ineens een mooi stukje piano en blijkt Vernon in U (Man Like) ook gewoon te willen zingen en dat is prachtig.

Met een reeks gastmuzikanten onder wie James Blake en de broers Dessner uit The National heeft Vernon een bouwwerk geconstrueerd waarin je veertig minuten met open mond en gespitste oren ronddwaalt.

Daarna weet je nog altijd niet waarnaar je nu precies hebt geluisterd, waar de teksten over gaan en wat Bon Iver met zijn afgeknepen stem, vreemde instrumentaties en afgebroken akkoorden wil. Maar je zet het album wel meteen nog eens op. Pretentieus? Vast, maar in alle dwarsheid klinkt i,i ook wonderschoon.

Meer over