Drama

Bollywood hero

Vlot maar te gemakkelijk

Floortje Smit

Iedere toerist in een Derde Wereldland krijgt er mee te maken: het gevoel 'iets' te moeten doen. De oneindig naïeve twintiger Nick (Egbert-Jan Weeber) in Bollywood Hero besluit Mumbai te verbeteren en schiet daarin door.

Het had een gelaagde bespiegeling over het westerse Messiascomplex kunnen worden, ware het niet dat de pedanterige Nick vooral wordt aanbeden door de plaatselijke bevolking. Als hij dan eindelijk tegen cultuurverschillen aanloopt, blijken die doodeenvoudig op te lossen.

Dit euvel geldt voor alle verhaallijnen van Bollywood Hero: interessant idee, goed opgezet maar te makkelijk of overdreven dramatisch afgerond. Dat komt ook omdat regisseur en scenarist Diederik van Rooijen (Stella’s Oorlog) te veel elementen in anderhalf uur wil stoppen: misdaad, liefde, een vader-zoon-relatie, een moraal, spanning, zang en dans. Een poging tot Bollywood-imitatie misschien, maar de opeenstapeling zorgt ervoor dat geen van die elementen de beoogde emotie raakt. Maar branie heeft Van Rooijen wel. Met een slimme afwisseling in beeldvoering en het propvolle scenario houdt hij de vaart erin en weet hij de zeurende kritische vragen best lang tot stilte te manen.

Meer over