Boermans directeur van Nationale Toneel

Theu Boermans wordt op 1 september 2011 de nieuwe artistiek directeur van het Nationale Toneel in Den Haag. Hij wordt daarmee de opvolger van Johan Doesburg, die de functie dan zal neerleggen.

Boermans wordt per 1 mei aanstaande al verantwoordelijk zijn voor het artistieke beleid voor het seizoen 2011-2012. Evert de Jager blijft als algemeen directeur van het Nationale Toneel primair verantwoordelijk voor het zakelijk beleid. Doesburg zelf zal aan het gezelschap verbonden blijven als regisseur, maar niet meer als leider van de groep. Vrijdagmiddag is het personeel van het Nationale Toneel over de benoeming ingelicht.

Opmerkelijk

De overstap van Boermans naar Den Haag is opmerkelijk omdat hij de afgelopen anderhalf jaar in een juridisch gevecht was verwikkeld rond de subsidieafwijzing van zijn Theatercompagnie. Recentelijk oordeelde de Raad van State dat die afwijzing op onjuiste gronden door het Fonds voor de Podiumkunsten is gebeurd. Er zijn gesprekken geweest tussen Boermans en het Fonds, dat heeft toegezegd dat hij tot aan zijn benoeming in 2011 in Den Haag ‘financieel in staat zal worden gesteld als regisseur zichtbaar te blijven’.

Dit alles betekent feitelijk het einde van De Theatercompagnie (het gezelschap), maar niet van het Compagnietheater (het gebouw) in Amsterdam. In de toekomst zullen het Nationale Toneel en Compagnietheater gaan samenwerken, en zullen Haagse voorstellingen in Amsterdam te zien zijn.

‘Het Nationale Toneel geeft mij de mogelijkheid onder optimale omstandigheden mijn werk te continueren. Het maken van vernieuwend repertoiretoneel, het werken met een acteursensemble en het begeleiden van jonge regisseurs, dat alles is hier mogelijk’, aldus Boermans in een reactie. Hij wil het Nationale Toneel ‘ook internationaal op de kaart zetten’ en allianties aangaan binnen en buiten Den Haag’. Boermans noemt zijn benoeming in Den Haag een godsgeschenk.

Theu Boermans (Joost van den Broek/ de Volkskrant) Beeld
Theu Boermans (Joost van den Broek/ de Volkskrant)
Meer over